Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så används gentester i Sverige

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 12.55
Foto: Scanpix.

Sjukvården använder genetiska tester för att ställa diagnoser, för att testa personer som löper risk att utveckla en ovanlig sjukdom eller för att testa personer som riskerar att få barn med ärftliga sjukdomar.

Det vanliga är att man testar släktingar till en person som bär på en allvarlig sjukdom som kan vara ärftlig. På så sätt kan man förebygga eller tidigt sätta in behandling.

Antingen söker oroliga familjemedlemmar själva upp sjukvården och ber om ett test eller så kan läkare som upptäckter en ärftlig sjukdom i en familj erbjuda släktingar en så kallad genetisk vägledning.

Då får familjen träffa en läkare som berättar om sjukdomen och riskerna. Blodprover tas och om personen bedöms ha förhöjd risk för sjukdomen kan åtgärder sättas in.

Genetiska tester görs nästan bara på personer som finns i riskgrupper. Testerna är precisa och svåra att använda om man inte vet vad man letar efter. Tester utan förkunskap görs nästan enbart vid fosterdiagnostik.

Det finns kliniker för genetiska tester på sex svenska universitetssjukhus. Framförallt testar man personer som kan tänkas ha anlag för ovanliga sjukdomar.

Risken att utveckla en ovanlig sjukdom kan vara väldigt hög i familjer där sjukdomen finns.

De billigaste testerna kan kosta mellan 3 000 och 4 000 kronor. De dyrare runt 20 000 och tar flera dagar att göra.

Det finns också privata företag som förmedlar eller utför DNA-tester. Där kan man genom att skicka in ett salivprov få information om man löper förhöjd eller inte förhöjd risk att utveckla sjukdomar som Alzheimers, diabetes och hjärt-och kärlbesvär.

De privata testerna görs i liten omfattning och företagen står inte under någon myndighetskontroll.

Förutom sjukdomar lämnar de privata företagen uppgifter om ursprung och egenskaper som ögonfärg och hårfärg.

Källa: Magnus Nordenskjöld, professor i klinisk genetik vid Karolinska Institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".