Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Resultat från gentest ska skyddas bättre

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 05.30
1 av 2
Arkivbild: Laurent Gillieron/Scanpix.
2 av 2
Thomas Tegenfeldt

En person som gentestat sig kan i dag inte vara helt säker på att resultatet inte hamnar i försäkringsbolagens händer i samband med att man till exempel tecknar en liv- eller sjukförsäkring. Bolagen har i vissa fall laglig rätt att ta del av informationen, men Socialstyrelsen kräver att lagen ses över så att möjligheterna begränsas.

– Risken är att kunder till försäkringsbolag drabbas i onödan därför att den genetiska informationen kanske inte har någon relevans. Hittills har inte det här varit något stort problem, men man skulle kunna tänka sig att det blir ett större problem om den här marknaden ökar,  säger Thomas Tegenfeldt, tillförordnad generaldirektör på Socialstyrelsen.

Intresset för att testa om man har anlag för genetiska sjukdomar ökar, visar en rundringning till samtliga universitetssjukhus i landet som Ekot gjort.

Vad många av de som testar sig kanske inte vet är att försäkringsbolagen i vissa fall kan få tillgång till resultaten.

Vid höga försäkringsbelopp på cirka 1,3 miljoner kronor har företagen laglig rätt att begära ut informationen. I dag finns också möjlighet att gentesta sig genom kommersiella företag på nätet, en marknaden som växt och nu även omfattar ett svenskt företag.

Oavsett försäkringsbelopp hindrar inte lagen försäkringsbolagen från att ta del av de privata företagens testresultat.

Ett gentest kan oftast inte med 100 procents säkerhet säga att man kommer att drabbas av en viss sjukdom utan enbart hur stor risk man har att bli sjuk. Men om försäkringsbolagen får tillgång till informationen riskerar kunden att klassas som sjuk fastän han eller hon kanske aldrig kommer utveckla sjukdom.

Det skulle innebära att kunden får sämre försäkringsvillkor än vad han eller hon har rätt till, enligt Thomas Tegenfeldt. Dessutom kan det i förlängningen äventyra patientsäkerheten, säger han.

– Det skulle kunna vara så att när man går till sin läkare så förtiger man vissa saker, därför att man vet att det finns en liten möjlighet att försäkringsbolagen får ta del av uppgifterna.

Vad är problemet med det?

– Att sjukvården inte får tillräcklig information om ens hälsotillstånd som man behöver för att få korrekt behandling.

Socialstyrelsen är också kritisk till hur försäkringsbolagen lagrar genetisk information. I dag sparas informationen ofta på obegränsad tid, även om försäkringsansökan avslås, om den sökande dör eller tar tillbaka sin ansökan. Socialstyrelsen vill att lagringen tidsbegränsas.

– Det finns ingen anledning till att så integritetskänsliga uppgifter ska lagras av ett privat försäkringsbolag, säger Thomas Tegenfeldt.

Andrea Hökerberg
andrea.hokerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".