Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Präster i Göteborg nobbar telefontjänst

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 12.14

Människor som vill tala med en jourhavande präst på telefon har inte alltid så lätt att komma fram. Sämst i landet på att bemanna telefontjänsten är Göteborgs stift.

– Jag tror att bekymret är att Göteborgs stift inte riktigt har förstått hur allvarligt det här är, att man inte riktigt på allvar tagit tag i frågan, säger Monica Eckerdal Kjellström, nationell samordnare för jourhavande präster.

Varje natt sitter präster runt om i landet och tar emot samtal från människor som vill ha någon att prata med. Prästerna från Göteborgs stift är underrepresenterade. Stiftet har arbetat för att locka fler präster, problemet är att vissa präster tvingas göra det här nattuppdraget utanför ordinarie arbetstid, och utan förkortad arbetstid.

– Om det inte räcker med att vädja till prästerna att de ska vara med i det här så måste vi välja något annat. Om inte hamnar vi i en moment-22- situation, och det är där vi har hamnat, säger Monica Eckerdal Kjellström.

Bör prästerna klandras tycker du, eller stiftet?

– Jag tycker inte att prästerna ska klandras därför att arbetsförhållandena och villkoren för många präster är tuffa. Och det är en tuff uppgift att sitta i jouren.

Som det är nu, får frivilliga präster i landet täcka upp för Göteborg. Väntetiden är därför inte förändrad, den enskilde som söker en präst kommer fram. Men Monica Eckerdal Kjellström hoppas nu att Göteborg tar tag i frågan. Alternativet kan vara att man inte alls deltar.

– Eller att antingen utesluta Göteborgs stift eller att Göteborgs stift självt ser att det här är nödvändigt för att man ser att man inte fullgör sin del av avtalet, säger Monica Eckerdal Kjellström.

Göteborgs stift har till skillnad från andra stift inte valt att avlöna en mindre skara präster att vara jourhavande. Man tycker i stället att det är alla prästers uppgift att vara tillgängliga, trots dåliga arbetsvillkor.

– Frågan är om vi lyckas att få fram tillräckligt med präster och på vilket sätt. Vi måste kämpa för att lyckas. Det är en berättigad kritik som vi måste ta hänsyn till, säger Anders Bexell, stiftsdirektor i Göteborgs stift.

Jakob Hanberger, Göteborg
jakob.hanberger@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".