Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Plast i haven ger miljögifter i fiskar

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 16.05
Plastpartiklar i haven kan innehålla miljögifter som lagras i fiskar. Foto: David Magnusson/Scanpix.

Det finns stora mängder plastpartiklar i haven utanför Sverige, enligt en pågående studie från Naturvårdsverket. Inger Näslund är marinbiolog och fiskeexpert på Världsnaturfonden och menar att plasten i havet i slutändan påverkar oss människor.

– Eftersom de kan innehålla miljögifter och den här typen av miljögifter bryts inte ned, utan lagras i kroppen. Så lagras de i en fisk och vi sedan äter den fisken så kommer de ämnena att lagras i våra egna kroppar, säger Inger Näslund.

Det handlar inte om plast som vi kan se med blotta ögat, utom om mikroskopiska små bitar och fibrer som flyter runt i havet. Naturvårdsverkets undersökning har gjorts på 19 platser runt om i våra svenska hav. Och det preliminära resultatet förvånar Naturvårdsverkets avdelningsdirektör Sverker Evans.

– Vi fann en mängd olika fibrer och partiklar i vattenmassan, upp till 10 000 fibrer per kubikmeter. Vilket var en total överraskning för oss.

Tidigare studier har bara visat på upp till 20 partiklar per kubikmeter, men den här gången har man använt tätare filter och då kunnat fånga upp fler små partiklar.

Bitarna kan komma från till exempel slitage av däck, men kan också vara fibrer från kläder, det säger marinbiologen Fredrik Norén som gjort studien.

– Tesen för mig är att det kommer väldigt mycket från textiler, syntetiska kläder eller kläder av naturmaterial som bomull och linne och ull men moderna kläder även av naturmaterial bearbetas ofta så att de är snarlika syntetfibrer. För att de ska få de här färgerna, för att de ska vara hållbara och gå att tvätta och så vidare, säger Fredrik Norén.

Problemet med partiklarna är dels att de drar åt sig miljögifter som sedan hamnar hos oss människor, dels att ekosystemet kan rubbas när fiskar äter plast i stället för plankton. Fredrik Norén efterlyser insatser för att fler plaster ska bli nedbrytningsbara och inte hamna i våra hav.

– Det allra bästa är en blandning av konsumentmakt, där vi efterfrågar nedbrytningsbara produkter samlat med statliga regleringar, skatter på sådant som faktiskt inte bryts ner i naturen, säger Fredrik Norén.

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".