Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Xinjiang

Kristendomsförbud för vissa uigurer

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 04.01
Uigurer som protesterar i Urumqi. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

I går inleddes rättegången mot en kristen uigur i Xinjiangregionen i västra Kina, efter det att han suttit häktad i över ett och ett halvt år. Fallet har blivit mycket uppmärksammat i kristna församlingar runt om i världen då brottet uppges vara att ha försökt sprida kristendomen till etniska uigurer.

– Han häktades då för att han skulle ha sysslat med olovlig missionsverksamhet. Man har ju religionsfrihet i Kina, men i Xinjiang gäller speciella regler, säger Kinavetaren Fredrik Fällman vid Stockholms universitet.

Rättegången mot den kristne uiguren Alimujian Yimiti belyser att den brist på religionsfrihet som uppmärksammats i och med den senaste tidens oroligheter i Xinjiang inte bara drabbar muslimska uigurer, utan även kristna.

Alimujian står åtalad för en mängd allvarliga brott, bland annat för att ha avslöjat statshemligheter till utländska organisationer.

Enligt Fredrik Fällman är dessa anklagelser som kinesiska myndigheter regelbundet använder sig av för att kunna döma dissidenter av olika slag till långa straff, trots att det ofta saknas några riktiga bevis för att något av brotten verkligen begåtts.

Fredrik Fällman menar vidare att Alimujiangs brott egentligen är ett helt annat; han predikade den kristna läran till etniska uigurer.

Det är olagligt för alla utlänningar att bedriva någon som helst form av religiös missionsverksamhet i Kina. Men för kineser som tillhör någon av de församlingar som är godkända av staten, så är det tillåtet att missionera, även i Xinjiangregionen, men kristendomen får bara predikas till dem som har så kallat "rätt" etnicitet.

– Det finns en lokal förordning i Xinjiangregionen som säger att man får inte sprida det kristna budskapet där det bor en stor majoritet uigurer, så får man inte ha kristen mission till uigurerna. Om där bor några Han-kineser så får de bli kristna om de vill, men det är för att inte spä på de etniska spänningarna menar det kinesiska kommunistpartiet som har hittat på det här.

Enligt det kinesiska kommunistpartiet så skulle spänningarna öka i Xinjiang om vissa i den uiguriska folkgruppen blev kristna, eftersom gruppen då skulle vara mindre homogen.

Alimujiang har alltså gjort sig skyldig till brottet att försöka sprida kristendomen till etniska uigurer. Men det är förmodligen någon av de andra, betydligt allvarligare, anklagelserna han kommer att dömas för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".