Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

15 000 sjukskrivna utförsäkras nästa år

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 06.00
Begränsningsregeln i sjukförsäkringen trädde i kraft den 1 juli i fjol. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Vid årsskiftet utförsäkras nästan 15 000 personer från sjukförsäkringen, visar Försäkringskassans beräkningar. Regeringen har lovat att de inte ska tvingas söka socialbidrag, men är fortfarande inte klar med något alternativt förslag.

Regeringen har ännu inte tagit fram någon lösning som förhindrar att dessa människor tvingas söka socialbidrag ute i kommunerna. Men man arbetar i regeringskansliet med en ny typ av ersättning kopplad till a-kassan, för de utförsäkrade.

– Det viktigaste för oss är att hjälpa människor tillbaka till ett arbete. Vi vill inte göra om samma misstag igen och glömma bort människor i sjukförsäkringen, säger Patrik Hesselius, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet.

Begränsningsregeln i sjukförsäkringen trädde i kraft den 1 juli 2008 och innebär att efter ett års sjukskrivning får förlängning bara ske med max 18 månader.

Vid årsskiftet kommer därför, för första gången, en stor grupp människor att utförsäkras från sjukförsäkringen. Enligt Försäkringskassans egna beräkningar rör det sig då om cirka 15 000 personer runt om i landet. Under resten av 2010 kommer ytterligare 7 000 till 8 000 människor att utförsäkras.

Regeringen har lovat att inte vältra över ansvaret för dessa människor på kommunerna, genom att hänvisa till socialbidrag. I stället arbetar regeringskansliet nu med en lösning där en ny ersättningsform kopplas till a-kassan, för dem som utförsäkras. Pengar har också avsatts i nästa års statsbudget för att fler personer ska kunna delta i utbildning och arbetsträning.

Oppositionen är kritisk till att så många nu utförsäkras innan de kan få del av arbetsmarknadsåtgärderna.

– Nyckeln är att hitta strukturer där man kan se att alla resurser samlas runt individen oavsett om det är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen eller arbetsgivaren, för att stödja tillbaka till arbete. Det blir inte lättare om man har en sjukförsäkring som kastar ut de som står längst ifrån arbetsmarknaden, säger Veronica Palm, socialdemokratisk talesman i socialförsäkringsfrågor.

På frågan om utförsäkring från sjukförsäkringen är nödvändigt för att motivera människor att arbeta, svarar Patrik Hesselius.

– Alltså utförsäkringen, eller vad vi ska kalla den för, är ju inget självändamål. Det viktiga är att vi har tydliga tidsgränser.

Är det inte ett misslyckande då att 15 000 människor blir utförsäkrade?

– Ja, att en del människor förlorar rätten till sjukpenning, det kan vara något som inträffar nästa år och som kan vara problem. Men vi får se vad som händer. Det är därför vi jobbar för att hitta en lösning.

Borde man inte i stället ha aktiverat de här människorna långt tidigare?

– Det är ju det som är syftet med hela sjukförsäkringsreformen. Att ha tidiga insatser.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".