Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagaren: "De borde ha polisanmälts"

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 12.14
Landshövdingen spelades in på ett internt möte på länsstyrelsen i Visby i mars i år. Foto: Länsstyrelsen Gotland/Scanpix.

Uppdaterad: 17:21
Det är viktigt att vara generös mot viktiga företagare, så motiverade landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, att en fastighetsägare i efterhand fick byggen av bland annat en golfgreen godkända trots att de låg på strandskyddad mark. Nu har ärendet hamnat hos miljöåklagare Leif Johansson.

– Det åligger länsstyrelsen i samtliga sådana här fall där man har byggt på platser där man har strandskyddsdispens att anmäla dessa till polis och åklagare. Det har man inte gjort i de här två fallen, säger miljöåklagare Leif Johansson.

Max Hansson, ägare till finanskoncernen Payex, har utan tillstånd byggt bland annat en tennisbana, ett lusthus och en golfgreen på strandskyddad mark.

När länsstyrelsens handläggare upptäckte det ville de polisanmäla men Marianne Samuelsson sa nej. För Max Hansson gjorde hon istället ett undantag från strandskyddet.

På ett internt möte, som bandades av en mötesdeltagare, motiverar hon beslutet med att Max Hansson är en av de största företagsägarna på ön, det rapporterar SR Gotland.

I en intervju med Ekot i dag har hon sagt att hon inte ångrar sina uttalanden.

Men enligt lagen måste länsstyrelsen polisanmäla om någon bygger olovligt på strandskyddad mark, därför utreds nu länsstyrelsen för tjänstefel.

Urban Westerlind är handläggare på länsstyrelsen och har motsatt sig Marianne Samuelssons beslut att undanta Max Hansson från strandskyddet.

– Inom ett strandskyddsområde får man inte uppföra ny byggnad. Man får inte heller uppföra sådana anläggningar som håller allmänheten borta från mark där man tidigare har kunnat färdas fritt, säger Urban Westerlind.

Avhåller de här byggnationerna allmänheten från att besöka platsen?

– Ja, det gör de. Ett stängsel spärrar ju av, säger Urban Westerlind.

Hur kan ni ha så olika uppfattningar om just det här fallet?

– Ja, det kan man undra. Jag vet inte varför och jag tycker såklart att jag har rätt, säger Urban Westerlind.

Och många gotlänningar har reagerat på landshövdingen agerande, bland annat Kenneth Jakobsson och Gunvor Jansson.

– Lagen är till för alla och ska följas av alla, säger Kenneth Jakobsson.

Hur var din reaktion när du hörde om detta?

– Inte förvånad. De gör som de vill.

Gunvor Jansson ser på saken på två sätt.

– Både rätt och fel. Det är ju en företagare som skapar en massa jobb. Men på samma gång så ska det vara lika för alla, säger Gunvor Jansson.

Landshövdingen har varit i blåsväder tidigare. Bland annat har länsstyrelsen godkänt en strandrestaurang i Visby som byggts utan lov på strandskyddat område. Också i det fallet utreds länsstyrelsen för tjänstefel.

Det är tydligt att Marianne Samuelsson struntar i grundlagens princip om allas likhet inför lagen. Det säger Jesper Ekroth, lektor i offentlig rätt.

– Det här är en av de mest fundamentala principerna i den svenska rättsstaten. Att åsidosätta det är ytterst graverande. Det tyder på att landshövdingen inte har någon alltför långtgående respekt för rättsstaten, säger Jesper Ekroth.

Vilka signaler tycker du att det här sänder till gotlänningarna?

– Det skadar länsstyrelsens trovärdighet. För att få dispens på Gotland ska man kanske helst vara känd och rik. Det är oacceptabelt med en sådan situation. Det skadar inte bara länsstyrelsen.

– Det kan skada statliga myndigheter i allmänhet om människor misstänker att man tar den här otillåtna hänsynen, säger Jesper Ekroth.

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se

i samarbete med Andreas Hedfors, SR Gotland.

Marianne Samuelsson

Tillträdde som landshövding på Gotland 1 juli 2004, i ett förordnande på sex år.

Den första landshövdingen med miljöpartistisk bakgrund.

Född i Alingsås 1945, riksdagsledamot för Miljöpartiet 1988-1991 och 1994-2002, då hon representerade Jönköpings län.

1992-1999 Miljöpartiets språkrör tillsammans med Birger Schlaug .

Ordförande i riksorganisationen Hela människan, en paraplyorganisation för kyrkornas sociala arbete.

Ordförande för Hushållningssällskapet och Gotlands fornvänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".