Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinst för Assa Abloy trots dåliga tider

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 13.15

Låsföretaget Assa Abloy redovisar en vinst före skatt på 1 176 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det var nästan i nivå med samma period i fjol. Resultatet var klart bättre än förväntat.

– Jag är väldigt nöjd, jag är mycket nöjd. Vi håller fast i vår lönsamhet som har varit på rekordnivåer tidigare och vi ligger fortfarande fast på den nivån, säger Johan Molin är koncernchef på Assa Abloy.

Hur har ni lyckats med så pass bra resultat trots de svåra marknadsförhållandena?

– Vi har haft planer på hur vi ska justera vår organisation. Vår organisation har varit duktig på att anpassa sig till omständigheterna i omvärlden. Vi har jobbat mycket med marknad och marknadstekniskt. Vår minskade försäljning har varit betydligt mindre. Jag tror att vi tar marknadsandelar.

Vad innebär det att vara duktiga på att anpassa organisationen? Innebär det att sparka personer runt om i världen?

– Vi har haft planer tidigare på hur vi flyttar ut viss produktion och syssla med sammansättning. Den planen följer vi fortsatt. Visst har det betytt minskningar i personal. Sen när volymerna sjönk på ordersidan har vi naturligtvis dragit ner produktionskapacitet. Annars får man enorma lager.

Trots att försäljningen backade på alla större marknader lyckades alltså Assa Abloy hålla uppe vinsten under andra kvartalet. Det beror alltså framförallt på att företaget sparkat anställda runt om i världen.

Johan Molin tror att det dröjer till nästa år för de så kallade gröna skott som nu syns i världsekonomin att påverka företagets försäljning.

– Om vi fortsätter att se goda nyheter som vi sett på senare tid, det handlar väldigt mycket om psykologi, så kanske folk ändrar sina tankar kring investeringar. Vi lever på investeringar. Då skulle jag kunna säga att det finns en förhoppning att det nästa år ser klart ljusare ut. Än har vi inte sett det så jag har väldigt få gröna skott att dela med mig av.

Kan försäljningstillväxten fortsätta att gå utför?

– Det är vad vi tror och också vad vi har sagt. Vi kommer att fortsätta att ha en nedgång under de sex kommande månaderna, säger Assa Abloys koncernchef Johan Molin

Micael Kallin
michael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".