Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medarbetare bandade landshövdingen

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 14.56
Landshövdingen spelades in på ett internt möte på länsstyrelsen i Visby i mars i år. Foto: Länsstyrelsen Gotland/Scanpix.

Landshövding Marianne Samuelssons beslut att ge en mäktig företagsledare tillstånd att bygga ut i ett strandskyddsområde retat upp känslorna. Statliga myndigheter bör agera extra generöst mot mäktiga företagare, säger Samuelsson i en dold inspelning gjord av hennes medarbetare på länsstyrelsen.

– Jag tror inte att länsstyrelsen i Västra Götaland skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand, säger Marianne Samuelsson.

Det här sa landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, på ett internt möte på länsstyrelsens kontor i Visby i mars i år.

Landshövdingen ville godkänna att ägaren till finanskoncernen Payex, Max Hansson, under lång tid och utan tillstånd byggt på sin fastighet inom strandskyddsområde på östra Gotland.

En av landshövdingens medarbetare var så besviken på chefens inställning att medarbetaren i smyg spelade in diskussionen.

Ljudkvaliteten är låg men på bandet protesterar en av ärendets handläggare mot att byggen på affärsmannens privata gård skulle kunna godkännas av näringspolitiska skäl. Då svarar landshövdingen med att betona att Max Hansson är en av de största företagsägarna på ön.

– Max Hansson är en av våra största företagsägare, eller den största företagsägaren vi har på ön, säger Marianne Samuelsson.

Några månader senare, den 15 juli i år, går landshövdingen emot sina experter och godkänner att Max Hansson under ett 30-tal år utan tillstånd tiofaldigat sin strandtomt och uppfört bland annat tennisbana, golfhål, lusthus och inhägnader.

På bandet från mötet i mars ifrågasätter också en av de fem närvarande om man kan behandla folk så här olika. Ja, svarar landshövding Marianne Samuelsson.

Men ska man behandla folk så olika?

– Ja, det gör man i lagstiftningen i dag, säger Marianne Samuelsson.

Landshövding Marianne Samuelsson, som också är före detta språkrör för Miljöpartiet, tar här avstånd från den grundlagsskyddade principen om allas likhet inför lagen.

Officiellt har dock landshövding Marianne Samuelsson sagt att hon godkänt bygget för att det hör till ett jordbruk eller har gjorts i hemfridszon, och att Max Hanssons samhällsställning inte spelar någon roll. Så här sa hon den 20 juli.

-- Det har ingen betydelse i ett sådant här ärende, utan där är det jordbruksfastighet eller inte jordbruksfastighet som har varit underlag för bedömningen, säger Marianne Samuelsson.

Du har inte vägt in näringspolitiska skäl överhuvudtaget eller att det är en viktig beslutsfattare som är betydelsefull för ön?

– Det har jag ingen anledning att göra i det här ärendet, säger Marianne Samuelsson.

Marianne Samuelssons vilja att särbehandla mäktiga personer kan förklara andra liknande fall på Gotland.

I januari försökte landshövdingen i strid med sina tjänstemän godkänna Abba-stjärnan Björn Ulvaeus planer på en studio på en strand på norra Gotland, men fallet överklagades och ligger på is.

Förra sommaren godkände länsstyrelseledningen i efterhand att en strandrestaurang i Visby byggts utan lov, men beslutet underkändes av miljödomstolen och där liksom nu i Max Hansson fallet utreder åklagare misstänkta tjänstefel på länsstyrelsen.

Andreas Hedfors, SR Gotland
andreas.hedfors@sr.se

läs en utskrift från bandupptagningen på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".