Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vaccin mot H1N1

Flera skäl att prioritera gravida

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 16.11

En ny amerikansk undersökning tyder på att gravida kvinnor löper klart större risk att bli allvarligt sjuka av den så kallade svininfluensan än resten av befolkningen. Enligt Läkemedelsverket finns det goda skäl att prioritera gravida när vaccineringen börjar.

– Gravida i allmänhet har ju ett nedsatt immunförsvar på grund av sin graviditet, så det finns anledning att prioritera gravida. Det är bra att det kommer fram, säger professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket.

Den nya amerikanska undersökningen handlar om de gravida kvinnor i USA som hittills fått den så kallade svininfluensan, den nya influensan. Och de gravida hade sämre motståndskraft än andra. Det var fyra gånger vanligare att den som var sjuk och gravid hamnade på sjukhus.

Studien är från april och maj i år och utfördes av den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC. Den är liten och omfattar bara 34 gravida kvinnor, alla kända fall.

Men av de 34 fick en tredjedel, elva kvinnor, föras till sjukhus. Dödligheten i den har gruppen var också högre.

Men Jan Liliemark på Läkemedelsverket vill ta de här obehagliga siffrorna med en nypa salt. Risken att få smittan och dessutom bli svårt sjuk är faktiskt mycket liten för alla.

Säkert finns också ett mörkertal av gravida kvinnor som varit smittade men klarat sig utmärkt och aldrig talat om för myndigheterna att de varit sjuka. Det gör statistiken svår. Men Jan Liliemark säger också att det inte är konstigt om gravida drabbas hårdare.

– De har ju en främmande kropp i sig och hade man inte det nedsatta immunförsvaret så skulle betydligt fler få missfall. Det är ett sätt för kvinnans kropp att kunna hantera att man har en främmande individ i sig.

Kampanjen för att vaccinera mot den nya influensan är tänkt att sätta igång i slutet av september. Då ska den gravida som vill vaccinera sig inte tveka. Vaccinet är inte farligt för fostret, säger Liliemark.

– Nej, risken för barnen är om den gravida mamman får en kraftig influensa med hög feber. Men själva vaccinationen är ingen risk för barnet. säger Jan Liliemark.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".