Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot långsam barnadråpsutredning

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 05.00

Utredningen kring den läkare som är misstänkt för dråp på en liten flicka vid Astrid Lindgrens barnsjukhus möter nu kritik för att ta för lång tid. Enligt lag ska ärendet hanteras skyndsamt, säger läkarens advokat Björn Hurtig, som är beredd att begära en granskning av utredningen.

– Rent juridiskt kan jag säga att jag är förvånad därför att man från början sade att detta skulle bedrivas som att det vore ett häktat mål. Dessutom ska en utredning bedrivas skyndsamt enligt rättegångsbalkens regler. Så vi förstår inte riktigt vad det är som händer, säger läkarens advokat Björn Hurtig.

Det har nu gått närmare fem månader sedan den misstänkta läkaren greps på sin arbetsplats vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna i början av mars i år.

Misstanken är att hon medvetet injicerat så höga doser morfin och narkosmedel i ett döende spädbarn att det ledde till dess död i september förra året. Händelsen har upprört många inom bland annat läkarkåren, och väckt flera diskussioner om vård i livets slutskede.

Men sedan läkaren släpptes efter tre dagar i häkte, samma månad som hon greps, har förundersökningen fortlöpt i väntan på beslut om eventuellt åtal. Ett beslut som först beräknades till slutet av maj och sedan sköts upp till midsommarveckan. Nu är förhoppningen att förundersökningen ska vara klar någon gång under augusti, enligt åklagaren.

Enligt rättegångsbalken ska en förundersökning som den här ta max tre månader. Detta eftersom det rör sig om ett så ungt offer, säger Lena Holmqvist, universitetslektor i straffrätt vid Uppsala universitet.

– I de fallen där målsäganden, det vill säga offret, i det här fallet bebisen, är under 18 år då finns en gräns på tre månader efter det att man har fått någon skäligen misstänkt för brottet, säger Lena Holmqvist.

Advokat Björn Hurtig, säger att han är beredd att låta åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, som bedriver tillsyn av åklagarnas arbete, granska utredningen.

– Jag får tillskriva Utvecklingscentrum igen, det är det jag får göra. Och be att få en överprövning en gång till på hur den här utredningen egentligen har skötts, och där man försöker ta reda på varför det här tar så lång tid, säger Björn Hurtig.

Det kan å andra sidan enligt lagen också finnas omständigheter där tiden får överskridas. Och det här är ett komplicerat fall, säger chefsåklagare Peter Claeson som leder förundersökningen till Ekot.

Han vill inte ställa upp på en bandad intervju, men pekar på att en del uppgifter från sjukhuset från början inte varit kompletta, något som andra yttranden från medicinska instanser som Socialstyrelsen varit beroende av.

Men sedan någon vecka in i juli har de fått det material de behöver och för polisen återstår bara något enstaka förhör. Förundersökningen är därmed förhoppningsvis klar i augusti, enligt Peter Claeson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".