Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Karolinska sjukhuset har vidtagit åtgärder

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 16.27

Karolinska sjukhusets chefläkare Stefan Engqvist svarar på kritiken från Socialstyrelsen kring hanteringen av ESBL som smittat femton spädbarn på neonatalavdelningen i Huddinge och Solna varav tre dog.

– Vi tar det på största allvar. Den här händelsen var fruktansvärt olycklig och vi beklagar djupt att det inträffade. Vi hade vid den här tidpunkten också rutiner för att hantera den här typen av problem men uppenbarligen var de rutinerna inte tillräckligt bra och det har vi fått kritik för, säger Karolinska universitetssjukhusets chefläkare Stefan Engqvist.

Karolinska får hård kritik från Socialstyrelsen för att de inte agerat redan när de misstänkte att smittan fanns bland spädbarnen. Sammanlagt hann femton barn smittas innan åtgärder vidtogs.

Två spädbarn på neonatalavdelningen i Solna och ett spädbarn på neonatalavdelningen i Huddinge dog efter att de smittats, men själva dödsorsaken är oklar.

Andreas Fredriksson är pappa till 33 veckor gamla Edmond som vårdas på neonatalavdelningen i Solna i dag. Han känner sig inte orolig.

– Vi fick, redan första dagen som vi hamnade på neonatalen, information om hur man skulle tvätta händerna, sprita händerna och att man så fort man tagit i något annat än barnet sprita händerna på nytt. Som vi ser på det så sköter vi vår egen hygien väldigt noga. Jag tycker också att personalen gör det väldigt bra.

Chefläkare Stefan Engqvist menar att Karolinska förbättrat sina rutiner avsevärt sedan det inträffade.

– Det handlar om att tvätta och sprita händerna på ett systematiskt sätt. Det handlar om klädregler och att inte bära klocka eller ring. Det handlar om att man om man har långt hår ska ha det uppsatt och det handlar om hur man går in och ut ur rum. Det handlar också om hur våra besökare gör. Vi har samma regler för våra besökare som får lära sig att sprita och tvätta händerna. Det är ett helt paket av åtgärder.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".