Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Felbehandling av husdjur anmäls oftare

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 03.00
1 av 2
Husdjursägare ställer allt större krav på veterinärer och anmäler oftare när behandlingen går fel. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
2 av 2
Den numera kärnfriska Dagny med matte Monica Svennevik. Foto: David Svanberg/SR.

Aldrig tidigare har så många djurägare varit missnöjda med vården av djuren som nu. Under förra året slog antalet anmälningar till Veterinära ansvarsnämnden nytt rekord. Monica Sennevik från Huskvarna fick beskedet att hennes hund led av en obotlig sjukdom, något som senare visade vara fel.

– Bara för att det djur. De ska ju inte behöva bli sämre behandlade för det. De kan ju få ont och får samma sjukdomar som människor de också. Det är ju inte meningen att man ska felbehandla dem och bara "ah, det gör ingenting för det är ett djur". Så får det ju inte heller vara, säger Monica Sennevik.

När Monica Senneviks svarta labrador Dagny blev sjuk fick hon beskedet att hunden led av en obotlig sjukdom i binjuren. Bara med hjälp av mediciner skulle hunden överleva. Två månader gick men Dagny blev bara sämre och sämre och Monica tog därför kontakt med en annan veterinär.

– Så de tog om alla prover för att se att det inte var något annat. Det fanns inte spår av någon som helst sjukdom på henne. Så hon var helt frisk, säger Monica Sennevik.

Istället för en obotlig sjukdom var det troligen en fästing som tillfälligt gjort Dagny trött och hängig.

Numera är hunden hur pigg som helst och Monica anmälde händelsen till Veterinära ansvarsnämnden och det är det allt fler som gör.

Under 2008 anmäldes 126 fall, drygt 20 procent fler fall än 2007 och den högsta siffran någonsin. Det berättar Sara Lundqvist som arbetar på Veterinära ansvarsnämnden.

– Det kan ju bero på att folk blir mer medvetna om att de kan anmäla. Det kan också bero på att man generellt ställer lite högre krav på veterinärer och att man tycker att det ska bli bättre än vad man accepterade tidigare, säger Sara Lundqvist.

En stor del av ökningen rör sällskapsdjur, medan det är långt ifrån lika vanligt att lantbrukare anmäler veterinärer.

Drygt var tionde anmälan slutar det med att veterinären får en varning eller erinran. Däremot är det extremt ovanligt att en veterinär blir av med legitimationen.

– Jag kan bara komma ihåg ett enda tillfälle som vi har återkallat en legitimation, säger Sara Lundqvist.

Vad gällde saken då?

– Ja, då var det upprepade påföljder.

I fallet med labradoren Dagny slutade det med att veterinären fick en erinran. Och Monica Sennevik tycker att det är bra att felbehandlingar av djur anmäls.

– Lika gärna som människor får göra det när de blir felbehandlade. Ja menar, bara för att det är djur, de ska ju inte bli sämre behandlade för det, säger Dagnys matte Monica Sennevik.

David Svanberg, Ekot Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".