Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare el i lågkonjunkturens spår

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 05.00

Elpriset ligger på fortsatt låga nivåer. I juli har snittpriset varit 37 öre per kilowattimme. Detta trots att det är låga vattennivåer i kraftverkens magasin. Förklaringen är att landets industri går på sparlåga, vilket håller efterfrågan och priset nere.

Det är en fråga om väder och då framför allt om regn. Under våren och sommaren har det regnat en hel del i vissa delar av landet. Men det har varit torrt kring flera av Nordens större vattenkraftverk.

Därför borde elpriserna vara högre nu. Men lågkonjunkturen har gjort att många av landets stora industrier går på lågvarv och därför inte behöver lika mycket el.

Magnus Thorstensson är elmarknadsanalytiker på Svensk Energi.

– Det här är en helt ny situation. Vi har inte sett ett sånt här drastiskt fall i efterfrågan på el, säger Magnus Thorstensson.

I juli var alltså det rörliga snittpriset på el 37 öre per kilowattimme på elbörsen Nordpool. Priserna har legat omkring den nivån sedan i maj.

Hur priserna kommer att utvecklas framöver är däremot svårt att säga. Fortsatt lågkonjunktur med låg efterfrågan på el talar för fortsatt låga priser.

Men om ekonomin skulle ta fart och nivåerna i vattenkraftverkens magasin och dammar vara fortsatt låga kan priset stiga.

Peter Stedt, som är kommunikatör på statligt ägda Vattenfall, tror inte att låga nivåer i bolagets vattenmagasin kommer att höja elpriset.

– Man kan ju inte köra mera vatten än vad som finns. Och skulle det bli en sån extrem situation, vilket ju är ytterst hypotetiskt, då blir det att importera el. Och då blir den tyvärr dyr. Men vårfloden uppe i Sarekområdet, den har just precis satt i gång faktiskt, säger Peter Stedt.

Magnus Thorstensson på Svensk Energi menar att utvecklingen för landets industri kommer att få en avgörande roll.

– I normala fall så skulle det här innebära att det kunde bli en press uppåt på priserna till vintern, om vi får en kall vinter. Men för närvarande är det svårt att uttala sig om de här faktorerna på grund av den ekonomiska krisen. Vi vet inte vad som händer med industrin när produktionen börjar öka och därmed användningen. Så det är svårt att förutspå vad som kommer att hända till vintern, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Svensk Energi.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".