Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vården för transsexuella ska kartläggas

Publicerat torsdag 30 juli 2009 kl 03.00

Socialstyrelsen ska se över vården för transsexuella som vill byta kön, berättar styrelsens överdirektör Håkan Ceder i dag. Flera organisationer som representerar homo-, bi- och transpersoner har länge varit kritiska mot delar av vården.

Alexandra Larsson gick igenom ett könsbyte för några år sedan och hon är positiv till att det görs en utredning av vården.

– Jag tycker att det är jätteskönt att själva myndigheten som har ansvar för den här vården själva tar initiativet till det. Själv har jag ganska positiva erfarenheter, men jag tror att det kan ha berott på en del tur. Jag råkade bo i Stockholm, jag råkade få en väldigt bra utredare och jag var kanske också en sådan person som läste på mycket själv. Men det får inte bero på sådant, alla måste få samma chans och samma vård, säger Alexandra Larsson.

Trots att Alexandra Larsson själv är nöjd med sin behandling känner hon till många med mer negativa erfarenheter av att genomgå ett könsbyte.

Flera organisationer som representerar transsexuella, alltså personer som anser sig födda med fel kön, anser att det finns stora brister och har länge krävt en översyn av vården.

– Det finns en lång rad problem. Bland annat att bara delar av behandlingen bekostas, vilket gör att många lämnas utan nödvändiga moment i behandlingen, säger Susanna Boudrie, sekreterare i patientföreningen Benjamin.

Kritiken handlar också om att längden på processen tar alldeles för lång tid- den kan ta flera år och att det skiljer sig åt mellan landstingen vilka ingrepp de bekostar och vilka man får betala för själv.

För att få genomgå ett könsbyte måste man vara över 18 år, steriliserad, och ogift. Man måste också genomgå en psykiatrisk utredning innan man ansöker hos Socialstyrelsens rättsliga råd om att få sin könstillhörighet fastställd, som det heter. Det innebär ett nytt personnummer och kirurgi för att få ett nytt kön.

Men Socialstyrelsen tar nu alltså till sig av kritiken och tillsätter i höst en utredning som ska kartlägga hur alla delar i sjukvårdsprocessen fungerar.

En viktig del är också att se över skillnaderna mellan de sex universitetssjukhusen i landet som erbjuder vården. Styrelsens överdirektör Håkan Ceder tror att den kan leda till många förbättringar.

– Förhoppningen är att vi ska få en sjukvård för den här gruppen som har hög kvalité och som är likvärd i hela landet, och att det ska innebära en bättre livskvalité för transexuella personer, säger Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen.

Samtidigt ska också kunskaperna inom vården om homo-, bi- och transpersoner utvärderas bättre i framtiden enligt Socialstyrelsen.

Ulrika Westerlund, vice ordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, välkomnar utredningen.

– Vi är väldigt glada att de har lyssnat på våra och andra organisationers uppfattning i den här frågan, säger Ulrika Westerlund.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".