Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner vill slopa karensdag i höst

Publicerat söndag 23 augusti 2009 kl 14.07

Inför ett eventuellt utbrott av svininfluensa i höst funderar kommuner och landsting på att slopa karensdagen för sin personal. På så sätt skulle den som blir sjuk få ersättning redan första dagen och därmed kanske stanna hemma från jobbet, och minska spridningen. Men upplägget strider mot lagen.

Men att ta bort karensdagen är inte möjligt eftersom det strider mot bestämmelserna i lagen om sjuklön, säger Lena Emanuelsson, chef för förhandlingssektionen på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Karensdagen är inte dispositiv, alltså den följer lagen om sjuklön och enligt den så ska det alltså vara karensdag.

Att lagen inte är dispositiv betyder att kommunerna och landstingen, och alla andra arbetsgivare, måste följa sjuklönelagen. I den står att vi ska ha en karensdag som innebär att "sjuklön inte utges för den första dagen".

– Det är inte möjligt att utge sjuklön för karensdagen.

Det är Socialstyrelsen som är ansvarig för smittskyddet i Sverige. De vill inte uttala sig om politiken kring det här. Men Martin Holmberg som är läkare på smittskyddsenheten där, säger att det förstås är bra om folk stannar hemma så fort de känner sig sjuka.

– Det har vi ju skrivit i alla våra rekommendationer, att det är viktigt att så fort man känner sig sjuk så ska man stanna hemma och inte gå till arbetet och smitta ner andra.

Lena Vilmar är beredskaps- och säkerhetssamordnare i Huddinge kommun utanför Stockholm. Där är de rädda att personalen fortsätter gå till jobbet även om de är sjuka och diskuterar nu om en slopad karensdag kan få folk att stanna hemma.

– Sedan om det ska kallas betald karensdag eller inte är väl något vi får fundera över, säger Lena Vilmar.

Men på Sveriges Kommuner och Landsting menar man att det inte går att göra avvikelser från sjuklönelagen. Lena Emanuelsson där har fått frågan från många arbetsgivare vad det är som gäller - och svaret är att karensdagen ska finnas kvar.

– Det är naturligtvis viktigt att smittan inte sprids. Men vad det är för ersättningsregler som gäller för sjukdom det är inte en fråga för varje arbetsgivare utan det är beslutat av riksdagen enligt sjuklönelagen, och den är alla arbetsgivare skyldiga att följa.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".