Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Universitet försökte sänka pensionärs lön

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 12.00
Ord står mot ord om lönen.

Diskrimineringsombudsman- nen, DO, försöker åter att driva ett fall av åldersdiskriminering till domstol. 70-årige Lars Dahlbäck hävdar att hans arbetsgivare vill att han skulle arbeta heltid för bara 30 procent av lönen.

– Att jag inte skulle få mer än 30 procents lön förklarades med att jag uppbar pension. Lönen på 30 procent och pensionen skulle täcka en heltidstjänst.

När Lars Dahlbäck inte ville acceptera universitetets villkor ersattes han av en yngre kollega som fick full lön för samma uppdrag, hävdar han. Men universitetet menar att det här inte stämmer.

– Det stämmer inte det som Lars Dahlbäck hävdar. Som svar på din fråga så har vi inte erbjudit Lars Dahlbäck en anställning där han inte skulle få full lön. Det vill säga vi har erbjudit Lars Dahlbäck en deltidsanställning med deltidslön, säger Bengt Sandberg, universitetets personalchef.

Ålder är en av de nya diskrimineringsgrunder som infördes vid årsskiftet, och DO har redan försökt driva ett annat fall till domstol men det löstes istället med förlikning, alltså en ekonomisk ersättning till den drabbade. Men nu försöker alltså DO driva ett nytt fall och menar att det som Lars Dahlbäck råkat ut för är ett solklart fall av åldersdiskriminering. Katri Linna är diskrimineringsombudsman.

– Ingen ska behöva jobba heltid för 30 procents lön bara för att man är 70 år. Det är åldersdiskriminering som är förbjudit enligt lagen. Jag bedriver att den principen ska upprätthållas och den person som drabbas ska få en kompensation.

DO har fått in runt 150 anmälningar om åldersdiskriminering sedan dess, och de flesta kommer från äldre män som anser sig diskriminerade, något som diskrimineringsombudsmannen Katri Linna förklarar så här:

– Vi vet också att det många gånger är de mera högutbildade som gör anmälningar och det kanske är så att män är mer benägna att driva sin sak och därav den större andelen män som anmäler.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".