Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagaren vill se villkorlig dom för Odell

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 16.47
Odell erkänner våldsamt motstånd men säger att hon aldrig haft för uppsåt att begå något brott. Foto: Roger Vikström/Scanpix.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för Konstfackseleven Anna Odell som stod inför rätta vid Stockholms tingsrätt i dag.

– Anna Odell är ostraffad och som mest kan hon få villkorlig dom och böter, alternativt kan hon klara sig undan med bara böter som jag ser det. Det brottsliga uppsåtet begränsar sig till konstverket. Hon har gjort fel, hon har brutit mot lagen enligt min mening, men inte i sådan mån att hon ska sitta i fängelse, säger Åklagare Stefan Lind.

Maxstraffet för de brott som Anna Odell är åtalad för är två års fängelse, men Åklagare Stefan Lind yrkar alltså bara på villkorlig dom och böter, med tanke på att Odell tidigare är ostraffad.

Det var i Januari i år som hon, i samband med ett examensarbete för Konstfack, spelade psykiskt sjuk på Liljeholmsbron i Stockholm och blev hämtad av polis som förde henne till psykakuten på St: Görans sjukhus.

Åtalspunkterna gäller falskt larm och oredligt förfarande- eftersom hon genom att spela sjuk kostat vården sammanlagt 12 350 kronor som Norra Stockholms psykiatri också kräver i skadestånd. Men hon är också åtalad för våldsamt motstånd. Så här sa två av poliserna som körde Odell till psykakuten när de vittnade i rätten i dag.

– Hon var så pass våldsam att vi var tvungna att lägga henne ned i baksätet på polisbilen. Jag fick kämpa ordentligt för att få kontroll på henne. Framför allt hennes ben, som jag upplevde det.

– Hon spjärnar emot med fötterna när vi kommer in på psyket, då håller vi henne upprätt och puttar henne framåt. Då står hon på hälarna. Hon har ju inga skor på sig utan bara blöta strumpbyxor så hon glider ganska bra där på golvet.

Under eftermiddagen vittnade också flera av vårdarna på psykakuten om att Anna Odell varit våldsam när hon kom till sjukhuset. Och en av dem sa att hon blev förbannad när hon sen fick veta att Odell bara spelat sjuk.

Anna Odell nekar till falskt larm, eftersom att det inte var hon som ringde polisen. Hon nekar också till oredligt förfarande och bestrider kravet på skadestånd. Däremot erkänner hon våldsamt motstånd men hon understryker att hon aldrig haft något uppsåt att begå brott. Tvärtom är försvarets starkaste argument att Odell gjort allt för att försäkra sig om att det hon planerade att göra inte var olagligt, bland annat genom att rådfråga en advokat innan.

Och såhär berättar Anna Odell själv i dag om avsikten med hela examensarbetet.

– Jag ville lyfta fram hur det här omhändertagandet ser ut av en människa som redan är i en skräcksituation. Jag ser inte det som mitt jobb att faktiskt förändra psykvården, men jag ville lyfta fram någonting som annars inte var synligt, säger konstfackstudenten Anna Odell.

Domen mot Anna Odell kommer den 31 augusti.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".