Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irakattentat hotar förtroendet för al-Maliki

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 07.04
En av många attentatsplatser i Irak den senaste tiden. Foto: Khalid Mohammed/Scanpix.

De blodiga terrordåden i Irak den senaste veckan har lett till stora frågetecken kring den irakiska regeringens förmåga att upprätthålla säkerheten i landet.

I söndags visade irakisk tv upp ett videoerkännande där en av Saddam Husseins före detta polischefer tog på sig ett av sprängdåden i förra veckan.

Attentaten har allvarligt skadat premiärminister Nuri al-Maliki, och att de kunnat genomföras är inte bara en säkerhetskris utan kanske i första hand ett politiskt misslyckande, menar många bedömare.

Redan innan Saddam Husseins före detta polischef trädde fram i irakisk tv, fanns det misstankar om att det kanske var före detta Baathpartister snarare än al-Qaida som låg bakom terrordåden. Det finns en stor missnöjd grupp sunniaraber som trots att de tagit avstånd från våld och brutit med al-Qaida, inte tycker att de fått någon belöning i Irak.

Till en början, i det som kallades uppvaknandet, när sunniklanerna började bekämpa istället för att samarbeta med al-Qaida, avlönades många av dem direkt av USA. Sedan var det meningen att de skulle integreras i Iraks armé och polisväsende, som en del av den större politiska irakiska försoningsprocessen.

Men misstänksamheten mot före detta Saddamtrogna är monumental inom Iraks nya shiadominerade statsapparat. Försoningsprocessen misslyckades och nu har Saddam Husseins gamla Baathparti fått nytt fotfäste i Irak, bland annat med hjälp av Saddamtrogna sunniaraber som lever i exil i Syrien.

I sin tv-bekännelse sa den före detta polischefen, Wissam Ali Kadhim Ibrahim, att han planerat förra veckans bombdåd utanför finansdepartementet på uppdrag av sin partiledare i Damaskus. Han berättade dessutom att attentatsmännen lyckades muta en irakisk säkerhetstjänsteman med 10 000 dollar för komma igenom vägspärrar på väg till finansdepartementet.

Den nya vågen av terror utgör ett allvarligt hot mot förtroendet för premiärminister Nuri al-Maliki som försökt bygga upp bilden av sig själv som mannen som både lyckades få bort de amerikanska styrkorna och garantera det irakiska folkets säkerhet. Nu ifrågasätts det senaste årets säkerhetsframgångar öppet - också av regeringsmedlemmar som utrikesminister Zebari.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".