Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Positivt men sent besked om pengar

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 12.37

I Västra Götaland mottas beskedet om att regeringen nu trots allt tillför pengar till landstingen och regionerna positivt, även om beskedet borde ha kommit för länge sedan. Det säger regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande, Roland Andersson.

– Jag tycker att detta är bra men det borde ha kommit betydligt tidigare och regeringen borde stå för hela kostnaden. Då tror jag att man hamnar runt 1,4 miljarder. I Västra Götalandsregionen är vår kostnad för vaccinet ungefär 200 miljoner kronor. Vi är i en väldigt besvärlig ekonomisk situation, därför borde man ha tagit beslutet tidigare, utifrån att det här är en pandemi. Det finns ett värde i att alla människor vaccineras och då borde staten ta sitt ansvar. Det gör man nu, delvis, säger Roland Andersson.

Även här i Regionens hus i Vänersborg där Roland Andersson och hans kollegor i regionstyrelsen haft möte i dag, märks uppladdningen inför svininfluensan.

Redan på entrédörren finns en lapp uppsatt med instruktioner om att man ska tvätta händerna ofta för att förhindra smittspridning.

För Västra Götalands del beräknas den totala kostnaden för vaccinationen av de en och en halv miljoner människor som bor i Västra Götaland kosta ungefär 400 miljoner kronor, alltså dubbelt så mycket som själva vaccinkostnaden.

Västra Götalandsregionen kommer alltså inte att få full kompensation av regeringen.

– Självklart är jag glad över den del vi får av den här miljarden, säger Roland Andersson.

Men det räcker inte?

– Nej, och då får vi stå för resterande del. Själva vaccinationen för individer i Västra Götalandsregionen ska vara gratis. Det tycker jag är rätt att genomföra, säger Roland Andersson.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".