Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Boende för asylsökande splittrar M

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 06.00
Fredrik Reinfeldt (M) och Anja Sonesson (M). <nobr>Foto: Janerik Henriksson/Scanpix och privat. Montage: SR.</nobr>

Moderaterna inleder i morgon sin partistämma i Västerås. I de allra flesta frågor är partiet enigt men när det gäller frågan om boendet för asylsökande väntas en hård debatt.

Anja Sonesson från Malmö vill tvärt emot partiledningen göra det möjligt att sänka bidragen till asylsökande som flyttar till kommuner där det redan finns många flyktingar.

– Det är oerhört viktigt att vi beskriver hur vi vill göra för att minska trycket på kommuner som Malmö, Landskrona och Södertälje. Vi måste kunna förklara vad det är vi menar när vi pratar om att vi ska ändra situationen.

– Att ta bort de exempel som fanns angivna inför framtidskonventet tar ju udden av alltihop. Då blir förslaget ganska menlöst, säger Anja Sonesson.

Frågan gäller vad som ska hända med asylsökande som vill bosätta sig i kommuner där det redan finns många flyktingar och utsikterna till jobb och bostad är små.

Förra året föreslog en arbetsgrupp i Moderaterna att de asylsökande som flyttade till sådana kommuner skulle få sänkta bidrag eller inga bidrag alls.

På Moderaternas framtidskonvent i höstas var det debatt och omröstning och förslaget gick igenom. Men när partistyrelsen en tid senare presenterade handlingarna inför stämman i helgen så var det här förslaget struket. Partiordförande Fredrik Reinfeldt säger att förslaget "gick för långt".

– I vår avvägning tror vi att det finns andra sätt att hedra vår arbetslinje som är bättre än vad som faktiskt var förslag om helt borttagen ersättning. Sedan får vi se. Det finns några kommuner som är väldigt oroade över den situation som varit, säger Fredrik Reinfeldt.

Malmö är en av de kommunerna och Anja Sonesson är beredd på en hård debatt på stämman.

– De har inte satt sig in i problematiken vi ser här i verkligheten. Att barnen får en väldigt dålig start i livet när det gäller att etablera sig i Sverige. Man lär sig inte svenska ordentligt. Man går i skola där nästan 100 procent av eleverna inte pratar svenska hemma. Man får en väldig, väldig uppförsbacke och föräldrarna får inga arbeten, säger Anja Sonesson.

Om stämman nu drar samma slutsatser som framtidskonventet gjorde i november, vad händer då?

– Det är ju så att vi sitter i en alliansregering. Då får det vara Moderaternas ståndpunkt men det kan mycket väl visa sig att de andra partierna då inte håller med, säger Moderaternas partiledare

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".