Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svalt intresse för att starta apotek

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 05.30
Ingen rusning efter apotek.

Det förväntat stora intresset av att driva apotek efter att monopolet avskaffas, har ännu inte märkts. Hittills har bara åtta ansökningar om att få starta apotek kommit in till Läkemedelsverket, som ändå tror att fler ligger i startgroparna.

– Det är ju ytterligare många aktörer som är intresserade och som hör av sig till oss och förbereder ansökningar, men det är ju också så att det är många som väntar på den här försäljningen från Apoteket AB, säger Erica Hagblom, utredare vid Läkemedelsverket. 

Det är ungefär två tredjedelar av dagens närmare 1 000 statliga apotek som ska säljas. Merparten till större företag, men 150 apotek är reserverade för småföretagare. Inom några månader väntas det bli klart vem som får köpa. 

– En kvalificerad gissning är väl att vi ser nya apoteksaktörer någon gång i senare delen av hösten, säger Erica Hagblom. 

Men redan om någon vecka fattas beslut om hur den nya apotekssymbolen ska se ut, den som ska finnas utanför alla nya apotek. 

Målet med slopandet av monopolet är att det ska bli enklare och billigare att köpa läkemedel. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, skärper nu reglerna för att pressa kostnaderna ytterligare. 

Det utbyte till billigare mediciner som apoteken ska göra har inte fungerat så bra som man önskat, och därför förlängs prissättningsperioderna, säger projektchef Magnus Thyberg vid TLV. 

Det innebär bland annat att patienter som tidigare kunde få sina läkemedel utbytta till olika billigare mediciner kanske en gång per månad, nu får behålla samma preparat betydligt längre tid. 

– När vi nu inför lite skarpare regler på den här marknaden där apoteken i större omfattning kommer att lämna ut det läkemedel som är billigast, kan vi får stora fördelar med att ha längre prisperioder. Samtidigt har vi vid ett noggrannt analysarbete sett att vi inte har några negativa konsekvenser av en sådan förlängning, säger Magnus Thyberg vid TLV. 

Vad betyder det då för patienten? Det har ju förekommit kritik mot att månad ett får jag rosa piller, månad två gula och månad tre blå, och för äldre patienter har det varit litet förvirrande, kommer det att förbättras med det här systemet? 

– Det är ju vår tanke att det ska finnas en förbättring i det här när vi nu förlänger till fyra månader. Det gör ju att ett antal patienter kommer att få färre byten i alla fall, säger Magnus Thyberg, projektchef vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,TLV. 

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".