Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera länder samarbetar om influensavård

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 03.00

Den nya patient från Gästrikland som är allvarligt sjuk i svininfluensan och måste få behandling med konstgjord lunga, vårdas inte i Sverige utan har förts till ett sjukhus i Århus i Danmark. Enligt svenska läkare handlar det om ett normalt samarbete.

– Det finns motsvarande resurser i ett stort antal länder i framförallt norra Europa, och man har ett nätverk för samarbete mellan de här olika centra. Det är helt i enlighet med rutin och normalt förhållningssätt att man skickar patienter mellan sig, säger chefsläkare Stefan Engqvist vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

ECMO-behandling innebär att en maskin istället syresätter patientens blod när patientens egna lungor är utslagna.

Mannen från Gästrikland sökte behandling i förra veckan och blev plötsligt sämre i helgen. Läkarna bedömde att behandling i respirator inte räckte, och i går flögs han till Århus Danmark där han får ECMO-vård i en konstgjord lunga. 

Stefan Engqvist berättar att Karolinska universitetssjukhuset har en stegvis plan för att ställa om resurserna för att klara de behov som uppstår när pandemin bryter ut här. ECMO-avdelningen kan utökas när det behövs. 

– Vi har ännu inte satt något steg av planen i verket, säger Stefan Engqvist. 

Är det ovanligt att redan i Sverige två stycken patienter har blivit så allvarligt sjuka att ECMO-behandling behövs, egentligen redan innan det här har brutit ut? 

– Det här är ju en helt ny sorts influensa så vi vet ju inte riktigt. Det är svårt att säga om det är vanligt eller inte. Vi har aldrig haft några patienter med den nya influensan förr, så det vet vi ju inte. 

– Vi tror att det här kommer att te sig i Sverige ungefär som det har tett sig i Australien, Nya Zeeland, Chile, England eller andra ställen, säger chefsläkare Stefan Engqvist. 

Är sådana här lungkomplikationer av så här allvarlig karaktär vanligt i de andra länderna också? 

– Det har förekommit i de andra länderna också men det har inte varit något jättestort antal, säger chefsläkare Stefan Engqvist vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. 

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".