Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personen och politikern Ted Kennedy

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 08.44

Den amerikanske senatorn Edward "Ted" Kennedy avled på onsdagen, 77 år gammal. Edward Kennedy tog över ledarskapet för Kennedyklanen efter det att två äldre bröder, president John F Kennedy och senatorn Robert Kennedy, mördats.

Ted Kennedy var en USA:s mest namnkunniga politiker, trots att han aldrig nådde presidentposten. Han blev i stället en sann trotjänare i senaten, en av dem som suttit allra längst. Han övertog 1962 sin bror John F Kennedys plats efter ett fyllnadsval. 1964 återvaldes han för en sexårsperiod och så har det fortsatt.

Senast blev han invald 2006. Samma år utnämnde tidskriften Time honom till en av USA:s tio bästa senatorer. Time noterade att Kennedy lyckats driva igenom mängder av lagförslag som praktiskt taget "påverkat varenda mans, kvinnas och barns liv i det här landet".

Genom åren skrev han över 300 lagförslag som fick senatens godkännande. Som utbildad jurist och erkänt god talare var han särskilt lämpad för uppgiften. Kennedy var ordförande i senatens utskott för hälsa, utbildning, arbetskraft och pensioner, ett uppdrag han fick lämna över till en partikamrat under sjukfrånvaron. Många är de lagar han satt sin liberala prägel på. De spänner över invandring, nationalitets- och rasfrågor, vård- och handikappfrågor, anti-apartheid, medborgarrätt, offentligt finansierad sjukvårdsförsäkring och utbildning.

Det är dock ingen roskantad stig som 77-årige Ted Kennedy har vandrat. Kennedyklanen har av medierna sedan John F Kennedys och hans stilbildande hustru Jacquelines tid varit lika hårt mediebevakad som de europeiska kungahusen. På gott och ont. Ted Kennedy ägnade sitt liv åt att både fly undan och fullfölja de plikter han fick i arv av familjeklanen.

Chappaquiddick-olyckan 1969 kastade en skugga över resten av hans liv. Kennedy satt vid ratten när hans bil körde av en bro. Passageraren Mary Jo Kopechne omkom. Kennedy erkände att han smitit från olycksplatsen och fick en villkorlig dom. Omständigheterna kring olyckan förblev dock oklara.

Olyckan låg förmodligen fortfarande honom i fatet, när han enda gången i sitt liv kandiderade till presidentposten 1980. Han utmanade Jimmy Carter i demokraternas primärvalskampanj men förlorade.

Hans äktenskap med Joan Bennett varade från 1958 till 1982. Efter skilsmässan gav Ted Kennedy då och då upphov till rubriker för sitt leverne, ofta med alkohol och kvinnor i bilden. Det var belackarna inte var sena att utnyttja. Det var först efter giftermålet med Victoria Reggie 1992 som han stadgade sig.

I maj förra året fick Ted Kennedy beskedet att han hade cancer, en elakartad hjärntumör. Han återkom till senaten först i november.

Kennedy var den tyngste demokratiske politikern som gav sitt stöd till Barack Obama i primärvalsracet mot Hillary Clinton men hade inte krafter kvar att stötta Obama när slutspurten kom.

Sin paradfråga, en sjukförsäkringsreform som skulle ge alla amerikaner tillgång till vård, fick han aldrig se förverkligad.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".