Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

8,4 miljarder satsas mot arbetslöshet

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 11.45

Uppdaterad: 13:02
Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder till en kostnad av 8,4 miljarder kronor. Det är regeringens budgetsatsning mot stigande arbetslöshet under den ekonomiska krisen.

Regeringspartierna har i budgetsamtalen enats om att satsa 4,5 miljarder kronor på 23 000 nya utbildningsplatser under 2010 och 2011, samt 3,9 miljarder kronor på 54 000 platser till arbetsmarknadsåtgärder för kort- och långtidsarbetslösa. Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att 8,4 miljarder kronor de närmaste två åren kommer att räcka som satsning på arbetsmarknad och utbildning.

– Den bygger ju vidare på redan stora satsningar. Det har skett en stor utbyggnad av arbetsmarknadspolitiken. Och till skillnad från när socialdemokrater styr Sverige så gör vi det i lågkonjunktur i syfte att sen ta bort det när konjunkturen blir bättre. Vi vill inte göra om misstagen att arbetsmarknadspolitiken var stor och utbyggd i högkonjunktur, och dessutom med dålig kvalitet. Utan nu är det bättre kvalitet, mer kortvarigt, ett stöd som aktiverar i en tid när vi försöker förhindra att arbetslösheten biter sig fast, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Satsningen gäller 2010 och 2011. Är krisen över sen?

– Det kan man aldrig veta. Konjunkturinstitutet uppgraderar i dag tillväxtsiffrorna ganska kraftigt för 2010. Så här är det alltid, vi går på den information vi har just nu.

I regeringens arbetsmarknadsåtgärder ingår att drygt 2 miljarder kronor satsas på 40 000 platser i en ny aktiveringsinsats inom stat, kommun och ideella organisationer. Insatsen, som kallas Lyft, är tänkt att ge jobbsökande kontakt med arbetsmarknaden och göra dem mer aktiva att söka jobb.

– Det är åtgärder och aktiviteter som måste göras i samhället. Det kan vara att man röjer upp i diket eller rustar upp gamla lokaler. Eller kanske att man är rastvakt på skolan. Vi tror att det här är meningsfulla arbetsuppgifter som man får genomföra, säger näringsminister Maud Olofsson.

Lyft ska vara som längst sex månader för personer inom jobb- och utvecklingsgarantin och tre månader för unga korttidsarbetslösa.

Regeringen ökar anslagen till Arbetsförmedlingen med 600 miljoner kronor och skjuter dessutom till 620 miljoner till 2 000 nya platser inom coachning, arbetspraktik och praktisk kompetensutveckling. 225 miljoner kronor satsas på 1 000 nya platser i arbetsmarknadsutbildning och 51 miljoner kronor går till 1 000 utbildningsplatser på folkhögskolorna.

Två miljarder kronor går till 10 000 nya platser inom den kommunala vuxenutbildningen de kommande två åren. Ytterligare två miljarder går till 10 000 nya högskoleplatser 2010 och 2011. 440 miljoner går till 3 000 nya platser inom yrkeshögskolan.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".