Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olagliga laserpekare problem för piloter

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 15.43
Oron ökar för att en olycka ska inträffa när fler "leker" med starka laserpekare. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Rapporter om gröna laserstrålar som bländar piloter i flygplan och helikoptrar har blivit allt vanligare. I helgen greps en 19-årig man för att ha siktat med grön laser mot en polishelikopter och senare en motorcykelpolis.

Britt-Marie Kärlin är flygsäkerhetsanalytiker på Transportstyrelsen och hon ser allvarligt på det inträffade.

– För det första händer det vanligtvis på landningsfasen när det är mörkt. Du kan tänka dig själv om dina ögon är vana vid mörker och plötsligt blir det som en blixt framför dig. Då kan du få ett temporärt synproblem.

Bara i år har 20 fall rapporterats till Transportstyrelsen där piloter i helikoptrar och flygplan blivit bländade av ett grönt lasersken. Det är en fördubbling mot antalet rapporteringar under hela förra året.

Den gröna lasern är mycket stark och kan därför medföra allvarligare skador på ögonen om man bländas av den. Hittills har ingen olycka rapporterats i Sverige till följd av en laserbländning, däremot finns det fall utomlands.

Britt-Marie Kärlin på Transportstyrelsen oroas över den dramatiska ökningen av fall där piloter bländats av grön laser och säger att det bara är en tidsfråga innan vi får se en flygolycka även i Sverige.

– Vi hoppas få ut mer information till allmänheten om farorna med att använda laser så här. Vi ser väldigt allvarligt på det är. Och straffet för sådant här är ju fyra års fängelse faktiskt, säger Britt-Marie Kärlin. 

I helgen greps en 19-årig man för att ha siktat med grön laser mot en polishelikopter och senare en motorcykelpolis. Ingen skadades allvarligt och pojken släpptes senare under tiden som analys av lasern pågår.

I Sverige krävs det i dag tillstånd för att få använda grön laser på allmän plats. Ulf Wester är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten och han säger att grön laser är starkare för ögonen än att titta rakt upp mot solen. Därför är det viktigt att det finns restriktioner.

– Det är alltså  tillåtet att ha starka lasrar på företag, industrier och till och med i det egna hemmet, men man får inte gå ut med den på stan och man får inte lysa med den på stan, säger Ulf Wester.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".