Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljardsatsning på utbildning ska ge jobb

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 16.00
Två miljarder satsas på nya platser i den kommunala vuxenutbildningen där både teoretiska och yrkesinriktade utbildningar ingår. Foto: Staffan Claesson/Scanpix.

Om knappt en månad lägger regeringen fram sin budget men redan i dag kom besked att man vill satsa 8,4 miljarder kronor under två år på utbildning och arbetsmarknadsåtgärder. Det innebär bland annat 10 000 nya platser på högskolorna och lika många i vuxenutbildningen. Dessutom blir det 3 000 nya platser i yrkeshögskolan.

– Det är mycket bättre att unga människor pluggar och utvecklas när arbetsmarknaden är svag än att de bara går och slår dank. Det är därför vi nu bygger ut en rad åtgärder och gör stora satsningar i utbildningsväsendet, säger Jan Björklund.

Satsningen är en del i den höstbudget som presenteras om några veckor. Förutom 4,5 miljarder kronor till nya utbildningsplatser avsätter regeringen 3,9 miljarder till arbetsmarknadspolitik.

Men en del av de pengarna försvinner i ökade kostnader för arbetslösheten. Utbildningsminister Jan Björklund säger att det kan bli aktuellt med mer pengar.

– Om det skulle bli värre så får man återkomma med ytterligare åtgärder, säger Jan Björklund.

Om man tittar på kostnaden så är det knappt nio miljarder på två år. Ett fjärde steg i skattesänkningar kostar tio miljarder varje år. Hur ser du på de proportionerna?

– Vi ska redovisa hela budgeten i mitten på september och då ska vi ge svar på alla andra prioriteringar vi ger men det här har vi kommit överens om nu, säger Jan Björklund.

Den satsning som presenterades i dag innehåller alltså 8,4 miljarder kronor på två år. Hur mycket det fjärde steget i jobbskatteavdraget kommer att kosta vet vi inte ännu, men det handlar alltså om ungefär tio miljarder kronor.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt handlar alla de här förslagen om att fler människor ska få jobb.

– Aktiv arbetsmarknadspolitik är viktig den kommande tiden. Det är viktigt att utbildningssystemet byggs ut för att möta stora kullar men det kan inte vara det enda svaret. Vi måste också lägga grund för det som gör att vi varaktigt får ökad sysselsättning. Drivkrafterna förstärks framförallt för låginkomsttagarna. Så måste man formulera en budget men vi får visa upp helheten när vi har presenterat allt, säger Fredrik Reinfeldt.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".