Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irak vill inte ta emot tvångsutvisade

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 16.45
Foto: Scanpix.

Irak har begärt att Sverige slutar tvångsutvisa avisade asylsökande irakier. Bakgrunden är uppgifter från Ekot om att Sverige tvångsutvisat 24 personer som till hör utsatta minoriteter till Bagdad, och att de nu befinner sig på flykt igen. Iraks migrationsminister Abdul Samad Rehman Sultan säger att Irak inte accepterar att en enda avvisad asylsökande utvisas med tvång.

– Vi, som alla andra länder, vill inte bidra till tvångsutvisningar eftersom det strider mot de mänskliga rättigheterna. Jag kan verkligen inte tro att den svenska staten som har varit så generös mot irakier och som är så känd för sin humanitet använder sig av tvångsmedel, säger Abdul Samad Rehman Sultan.

Förra året slöts ett samförståndsavtal mellan Irak och Sverige, om hur länderna ska samverka för att irakiska flyktingar som frivilligt vill återvända till Irak, ska kunna göra det på ett värdigt och säkert sätt.

Sveriges migrationsminister Tobias Billström sa i förra veckan att avtalet ger Sverige möjlighet att även tvångsutvisa dem som har fått avslag på sin asylansökan.

– Majoriteten av dem som återvänder gör detta självmant, alltså helt i enlighet med avtalets idé, grundidé. Men om du däremot har en situation där människor vägrar att lämna Sverige, så kommer vi naturligtvis att tillgripa tvång som den yttersta åtgärden, vilket också står i avtalet, säger Tobias Billström.

Så vad står då i avtalet? I den fjärde paragrafen i artikel 2 står att "den som vägrar att utnyttja möjligheten att återvända frivilligt får, som en sista utväg beordras att lämna Sverige."

– Det finns ingen överenskommelse om tvångsutvisningar, och vi vill inte tvinga någon till att återvända och accepterar inte att någon tvingas, säger Abdul Samad Rehman Sultan.

Iraks migrationsminister säger att det var efter Ekots rapportering om att Sverige tvångsutvisar utsatta minoriteter till Irak, som den irakiska regeringen fick reda på att svenska myndigheter hade använt tvångsmedel.

– Då kontaktade vi det svenska utrikesdepartementet och sade att vi inte kommer att ta emot en enda tvångsutvisad. Vi vill ha tillbaka de som återvänder frivilligt, säger Abdul Samad Rehman Sultan.

Ekot har i dag sökt migrationsminister Tobias Billström för en kommentar, men han låter hälsa via sin pressekreterare att han inte har något mer att tillägga när det gäller avtalet mellan Sverige och Irak.

Vänsterpartiets Kalle Larsson är mycket kritisk.

– Det är fullkomligt skandalöst. Här har Tobias Billström fört både den svenska riksdagen och den svenska allmänheten bakom ljuset genom att hävda att man har ett avtal som tillåter tvångsavvisningar. Avtalet måste sägas upp, det är ett avtal som man har påstått handlar om en sak men som visar sig handla om något helt annat. Vi kan inte avvisa människor till ett land som befinner sig i krig, i synnerhet inte minoriteter som riskerar att förföljas, säger Kalle Larsson.

Nuri Kino
nuri.kino@gmail.com

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".