Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

TCO vill ändra lag för att slopa karensdag

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 05.30

Fackförbundet TCO anser att man borde göra en tillfällig ändring i lagen om sjuklön, för att göra det möjligt för arbetsgivare att slopa karensdagen och på så sätt hindra smittspridningen av den så kallade svininfluensan.

– Det är en fråga som regeringen nu borde pröva skyndsamt. Rekommendationerna från Socialstyrelsen är att så snart som man känner sig sämre ska stanna hemma för att smittan inte ska föras vidare. Då är det för väldigt många betungande att börja med en karensdag som gör att man inte får någon ersättning under den perioden, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Frågan om att slopa karensdagen under höstens väntade utbrott av svininfluensa har väckts på flera håll. Bland annat har flera kommuner sagt att de vill göra det för att på så sätt minska smittspridningen.

Men så som lagen om sjuklön ser ut i dag är det inte möjligt, menar Sveriges Kommuner och Landsting.

Att ändra lagen är inte aktuellt i nuläget enligt Socialdepartementet. Däremot kan man som arbetsgivare göra en annan tolkning av lagen än den SKL gjort.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har inte kommit med några riktlinjer till sina medlemmar än, men Lars Gellner som är arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv ser inget hinder i lagen mot att slopa karensdagen.

– Det är som så ofta med lagtext att något glasklart svar finns inte utan man får försöka att använda sitt sunda förnuft men som lagen ser ut i dag så är det min uppfattning att den inte kan tolkas som ett betalningsförbud för karensdag.

Men Sveriges Kommuner och Landsting menar att det ändå är osäkert vad en slopad karensdag skulle innebära för möjligheterna att begränsa smittspridningen.

– Jag tycker att man ska fundera på om det kommer att ha en så enorm betydelse. Jag tycker att man ska koncentrera sig på att motivera folk att vaccinera sig istället, det är det i särklass viktigaste, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.

Malena Wåhlin
malen.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".