Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Majoritet vill vaccinera sig mot influensa

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 10.30
1 av 3
Två färska opinionsundersökningar visar att drygt 7 av 10 svenskar skulle vaccinera sig mot H1N1 i dag. Foto: Scanpix. Montage: SR.
2 av 3
<b>I Ekots och Vetenskapsradions Sifo-undersökning tillfrågades 1 000 svenskar från 15 år och uppåt. Och 7 av 10 kommer alltså att vaccinera sig om de får ett godkänt vaccin som är gratis.</b>
3 av 3
Klicka för grafik.

Uppdaterad: 16:41
Drygt 7 av 10 svenskar tänker vaccinera sig mot den så kallade svininfluensan H1N1. Det visar en opinionsundersökning som Socialstyrelsen låtit göra, och som alltså visar på samma resultat som den Sifo-undersökning som Ekot och Vetenskapsradion rapporterade om i morse.

Två tusen personer mellan 18 och 74 år deltog i Socialstyrelsens Skop-undersökning och nästan tre av fyra, 72 procent, svarar alltså att de kommer att vaccinera sig. De 30 procent som svarat nej, anger allt från praktiska problem till att de anser att de inte är i riskzonen, som orsak till det.

Drygt 60 procent svarar också att de har bra kännedom om influensan, och bara knappt en av tio oroar sig för att bli smittad.

De tillfrågade i åldersgruppen 25-34 är något mindre benägna att vaccinera sig jämfört med andra. 66 procent av dem har svarat ja. Men att det också är unga i den åldern som blivit svårast sjuka oroar inte Johan Carlson på Smittskyddsinsitutet.

– Nej det är snarast en utmaning. Man måste se till att satsa nu och informera under den här månaden.

Socialstyrelsen har alltså jämfört inställningen till att vaccinera sig mellan olika åldersgrupper och utbildningsbakgrund och mellan boende i storstäder och på landsbygden, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

– Det man kan säga gemensamt är att det inte är några stora skillnader i vilken utbildning man har eller i olika åldersgrupper, även om det varierar lite grann. Och det är ingen större skillnad om man bor i storstaden eller på landet. Det är en ganska jämn inställning till det här.

Riskgrupperna, bland annat gravida och kroniskt sjuka, ska börja få den första av två vaccindoser, om två veckor, och övriga ska få sina i mitten på oktober. Innan årsskiftet ska de flesta ha fått vaccinet om allt går enligt planerna säger, Johan Carlson.

– Riskgrupperna ska kunna ha fått båda doserna i mitten av november. Förhoppningsvis ska vi ha gått igenom allmänheten också fram till nyår.

Landstingen har köpt in tillräckligt med vaccindoser åt alla i Sverige, men även om det blir så att en stor del av doserna inte kommer till användning om 30 procent struntar i att vaccinera sig, så kommer det överblivna vaccinet inte att kastas bort, enligt Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

Han säger att frågan om vad man ska göra med allt vaccin som inte används just nu diskuteras mellan bland annat landstingen och regeringen.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".