Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Advokatsamfundet:

"Rättegångsreform måste ses över"

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 11.28
Anne Ramberg.

Uppdaterad: 12:30
Stark kritik riktas mot den nya rättegångsreform som trädde i kraft i november förra året. De nya reglerna, som bland annat innebär att förhör i tingsrätten videofilmas och spelas upp i hovrätten, gör det omöjligt att ställa nya frågor där.

Det säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som vill att den nya lagstiftningen ses över.

– När man åtalas för ett allvarligt brott så känns det väldigt otillfredsställande ur rättssäkerhetsynpunkt att en tilltalad inte ska kunna förhöras om han påkallar det. I många fall är det inte motiverat, men i de fall där den tilltalade känner att han skulle vilja bli förhörd på nytt, så är det otillfredsställande att inte få det kravet tillgodosett. Jag ifrågasätter om detta är förenligt med Europakonventionens bestämmelser.

Betyder det att ni vill att den här lagstiftningen ska ses över?

– Ja, vi tycker att man ska göra en utvärdering av lagstiftningen, och det ganska fort och omsorgsfullt. Vi har fått väldigt starka indikationer på att de tilltalade och advokaterna är väldigt oroade över den här utvecklingen. Vi utgår från att det kommer att ske en översyn, säger Anne Ramberg.

Det handlar om reformen EMR, en modernare rättegång, med grundtanken att göra svensk domstol mer effektiv. De nya reglerna som har gällt i hela landet sedan första november förra året, innebär bland annat att vikten läggs mer på förhandlingarna i tingsrätten där förhör filmas och spelas upp vid en överprövning i hovrätten.

Hovrättsdomare Håkan Lavén menade i ett debattinlägg i Dagens Nyheter för ett par dagar sedan att videofilmerna gör hovrätten sömnig. Att åklagare på sina håll till och med lämnar förhandlingen för att återkomma till slutpläderingen. Och uppmärksamheten blir sämre, tror även Anne Ramberg.

– Det är ju inte samma sak att titta på ett videoförhör och att se en människa i kött och blod, säger hon.

Men i stort har reformen varit bra, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea hovrätt.

– Det fanns en brist i det tidigare systemet att man fick en helt ny rättegång i hovrätten med förhörspersoner som kanske hade glömt bort eller ändrat sin berättelse. Jag tycker att det blev en sämre process i hovrätten än man haft i tingsrätten, säger han.

Att åklagare ibland tillåts lämna förhandlingar under videouppspelningar vid vissa hovrätter är däremot inte bra, enligt Fredrik Wersäll. Reglerna ska tillämpas lika över hela landet, menar han. Och detta kommer att tas upp på ett möte med landets hovrättspresidenter i slutet av månaden

Han förstår också kritiken kring svårigheten att ställa nya frågor till de åtalade, och håller med om att de nya reglerna bör ses över.

– Man måste definitivt göra en uppföljning av lagstiftningen, det håller jag med om.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".