Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reinfeldt:

"M ska fortsätta värna arbetslinjen"

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 12.38
Reinfeldt talade om Sverige som ett generöst och ansvarstagande land. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Uppdaterad: 13:30
I dag inleder Moderaterna vad de kallar en arbetsstämma i Västerås för att fatta en rad beslut om den framtida politiken. Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnade stämman med att tala om Sverige som ett föregångsland och han betonade hårt Moderaterna ska fortsätta värna arbetslinjen. Ekowebben rapporterade direkt, läs referatet här.

Under fyra dagar ska Moderaterna diskutera den politik som ska prägla paritet under nästa års valrörelse.

Fredrik Reinfeldt inleder stämman med att prata om hur han vill se Sverige i framtiden och hur han ser det moderna Sverige.

– Vi är ett land som är öppna för ny förutsättningar. Vi gör inte anspråk på att leda världen, ingen kan anklaga oss för det, säger Reinfeldt. 

Reinfeldt talar om Sverige som ett generöst och ansvarstagande land. Han talar om Sverige  "som ett föregångsland" för andra.

– I Sverige har utrymmet för självbestämmande vuxit. Valmöjligheterna är fler. Alla vi som lever i Sverige har mycket att vara rädda om, och vi vet om det.

Han betonar vikten av att folk kommer in på arbetsmarknaden, för att bekämpa "utanförskapet". Reinfeldt säger dock att Sverige är en öppen ekonomi som ibland inte kan rå för det som händer, och tar den globala nedgången i ekonomin som exempel.

– Men vi vill se till att Sverige är rustat för framtiden, säger han.

Reinfeldt pratar vidare om globaliseringen och en ny värld där länder delar "problem, men inte alltid ambitioner".

– Moderaterna står för starka ideal om frihet. Vi vill se till att människor kommer till sin rätt.

Reinfeldt listar fem punkter som ska prägla Moderaterna och, enligt Reinfeldt visa framåt för Sverige.

  1. Moderaterna ska vara en kraft för människans okränkbara värdighet och stå upp för frihet och mänskliga rättigheter.
  2. Moderaterna ska fullfölja arbetslinjen. Reinfeldt säger att människan utvecklas av arbete. Arbete ligger till grund för välstånd, säger han och betonar denna punkt extra.
  3. Moderaterna ska förstärka kvaliteten i Sveriges skattefinansierade skyddssystem, exempelvis sjukvård, utbildning etc.
  4. Moderaterna ska ta krafttag mot klimatförändringarna och se till att Sverige ligger längst fram i arbetet.
  5. Moderaterna ska vara pragmatiska i sitt arbetssätt. Metodisk forskningsuppbyggd samhällsutveckling ska ligga till grund för Moderaternas arbete. "Vi tror inte på revolutionen som arbetssätt", säger Reinfeldt.

Reinfeldt fortsätter att prata om den globala krisen och hur Moderaterna ska ansvar för Sverige i dåliga tiderna.

– Det måste gå att lita på att vi bryter nacken av krisen och inte ryggraden på ekonomin, säger Reinfeldt.

Reinfeldt betonar återigen arbetslinjen och lägger stor vikt vid att få folk i arbete. Han avslutar med att tala om hur Moderaterna ska möta framtiden och vinna valet 2010.

– Vår ambition är att bli en samlingsplats för alla människor med ambition att vara med och göra skillnad. Vi ska vara ett parti som är öppet och modernt. Förnyningen går nu in i en fas, att bära Sverige, med ambitionen att göra Sverige till föregångsland och med ambitionen att företräda alla människor. Vi måste se till att vinna väljarnas förtroende, avslutar Reinfeldt sitt tal.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".