Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska exporten på återhämtning

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 14.57

Uppdaterad: 18:00
Svensk industri visar tydliga tecken på att ha återhämtat sig, enligt Exportrådets exportchefsindex. För första gången på närmare ett år visar index nu på en förstärkning av exporten och Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo säger att det värsta är över för exportföretagen.

Habia Cable i uppländska Söderfors fick i veckan en order värd närmare 20 miljoner kronor om utrustning till två kärnkraftverk i Sydkorea. Och ordern är en lättnad, säger Henrik Ollandt på Habia Cable.

– Det ser fortfarande ganska trögt ut, men det är klart att det här är kul för framtidstron och arbetsglädje.

Allt fler företag ser en ljusnande framtid. Det visar intervjuer i drygt 200 företag. Index ligger nu klart över nivån 50, som är gränsen mellan tillväxt och tillbakagång. Och Exportrådets chefsekonom Mauro Gozzo säger att det största mörkret nu är över för exportföretagen.

– Vi har definitivt lämnat botten. Det som vi inte kan svara på är om det här är bestående eller tillfälligt. Det är det som kommer vara diskussionen. Men botten har vi lämnat, en återhämtning är inledd, säger Mauro Gozzo.

Vad säger exportchefsindex om framtiden?

– Vi frågar bara om framtiden på ett kvartals sikt. Och där är det positiva siffror. Man ser en stärkt efterfrågan från i princip alla regioner i världen. Men allra störst övervikt är det när det gäller Asien, följt av Sydamerika. Där är det en väldigt kraftig majoritet som säger att efterfrågan förstärks, säger han.

Men företagen rapporterar även om en ökad exportförsäljning i Västeuropa. USA är fortfarande sorgebarnet.

Mauro Gozzo säger att det mest glädjande i undersökningen är att det är en stark övervikt om att efterfrågan stärks, men han betonar samtidigt att det handlar om uppgångar från låga nivåer.

Många bedömare har lyft fram den svaga kronan som något gynnsamt för de svenska företagen i det dystra marknadsläget, men Mauro Gozzo håller inte riktig med om det.

– Den svaga kronan har förmodligen hjälpt en del av exportföretagen att få ett lite bättre resultat de här senaste kvartalen än vad man annars skulle ha fått. Just nu förstärks kronan något, det är en rekyl, och det tror jag ändå är positivt, för det underlättar för nya företag att komma ut internationellt.

– Man ska inte glömma att en svag krona innebär att det blir större kostnader för nya satsningar, för de betalas i utländsk valuta. Man expanderar sina säljresurser utomlands, inte hemma i Sverige. Det är inte långsiktigt fördelaktigt att ha en väldigt svag krona, säger han.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".