Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Man dömdes i sin frånvaro - HD granskar

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 05.00

En 43-årig man fick i juli i år sitt straff skärpt till tio års fängelse av Svea hovrätt utan att själv vara på plats i rättssalen. Något som var möjligt på grund av de nya rättegångsregler som började gälla förra året. Domen möter kritik från Advokatsamfundet och nu ska Högsta domstolen pröva fallet.

Enligt mannens advokat Anders Munck borde det vara omöjligt att bli dömd i sin frånvaro.

– Enligt min uppfattning så är det inte möjligt att man kan lagföra någon på detta sätt, det vill säga att i hans utevaro skärpa eller ändra från frikännande till fällande dom i hovrätten.

Den 43-årige mannen som frikändes av tingsrätten var under huvudförhandlingen i Svea hovrätt sjuk och hade lämnat läkarintyg. Rätten valde ändå att fortsätta förhandlingen i närvaro av hans advokat och meddelade då att mannen dömts för grovt narkotikabrott till tio års fängelse.

Anledningen till att hovrätten kunde pröva skuldfrågan utan att ha mannen närvarande är den nya rättegångsreform som gäller i landet sedan första november förra året. Där alla förhör i tingsrätten filmas och sedan spelas upp i hovrätten.

Hovrättslagman Göran Ewerlöf, vid Svea hovrätt, dömde i det aktuella målet.

– Vi tycker att i det här nya rättegångsförfarandet så anser hovrätten att det finns en möjlighet att hålla en förhandling i någons utevaro i vissa fall och vi tyckte att det här var ett sådant fall. Därför gjorde vi på det här viset, säger han.

Som Ekot kunde berätta i går riktar både hovrättsdomare och advokatsamfundet stark kritik mot de nya reglerna eftersom inga kompletterande frågor kan ställas till den åtalade när hovrätten tar del av de inspelade förhören från tingsrätten.

Anne Ramberg, generalsekreterare vid Advokatsamfundet, ser också mycket allvarligt på denna händelse.

– Hovrätten har dömt en person till tio års fängelse utan att personen har varit närvarande i rättssalen. Det kan inte stå i enlighet med Europakonventionen.

På vilket sätt kan det inte stå i enlighet med Europakonventionen?

– Det är inte en rättvis rättegång. Att inte ha en person närvarande som döms till ett så långt fängelsestraff känns mycket främmande för svensk rättstillämpning.

Högsta domstolen har nu beslutat att granska målet utifrån det faktum att någon efter rättegångsreformen dömts till fängelse i sin frånvaro. Och det behövs riktlinjer eftersom det är ovisst vad som gäller enligt de nya reglerna, säger hovrättslagman Göran Ewerlöf.

– Om det kan anses vara möjligt att göra på det sättet som hovrätten gjorde, hovrätten ansåg att det var möjligt men det är viktigt att även HD tolkar den här bestämmelsen nu och ger ett vägledande uttalande.

Mannens advokat tror att det blir omprövning i hovrätten.

– Jag utgår från att man kommer att man kommer att återfrysa det här ärendet tillbaka till hovrätten så att det kan ske en prövning med min klient närvarande.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".