Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatta oroligheter i Göteborg

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 04.02

Anlagda bränder fortsatte att blossa upp i Frölunda i Göteborg även på torsdagskvällen. Trebarnspappan Gabriel Afrim var en av alla närboende i stadsdelen Tynnered som följde släckningsarbetet.

– Det är fördjävligt! Så ska det inte vara i samhället. Stackars brandmän, bara eld överallt. Folk blir oroliga och man känner sig inte trygg längre. Vi har små barn.

Gabriel Afrims barn är mellan fem och tolv år. Han stirrar mot friggeboden utanför kaféet. De snurrande blå ljusen från brandbilarna och polisens olika fordon syns vida omkring i Tynnered. Två brandmän släcker branden i den 15 kvadratmeter lilla byggnaden som praktiskt taget är helt förstörd. 

Det här var andra gången på mindre än ett dygn som just den här friggeboden eldhärjades. Det sotiga släckvattnet rinner på asfalten mot en intilliggande skogsdunge. Om elden inte släckts så snabbt, så kunde den alltså lätt ha spridit sig inte bara mot själva kaffebyggnaden utan också till skogsdungen.

Det har nu gått tio dagar sen oroligheterna inleddes i en stadsdel på Hisingen i Göteborg. Snabbt spred de sig till andra stadsdelar och trots en massiv polisinsats med extrapoliser och flera socialarbetare har alltså olika byggnader och bilar stuckits i brand. Dessutom har poliser och personal från både räddningstjänst och ambulans flera gånger blivit utsatta för stenkastning i flera stadsdelar.

I Tynnered finns Kojin och Asfhar.  De berättar hur olika gäng där unga män i kanske 15 till 20 årsåldern drar runt eftersom de inte har något annat särskilt att göra och för att de känner sig illa behandlade av samhället.

– Ja, det är inte så många som har jobb här och jag tycker att man ska göra något åt staden här, bygga fler fritidsgårdar.

– Är det rimligt att bränna ner bilar och slå sönder saker om man inte har något jobb?

– Nej, men det är så här att alla har tråkigt och då händer det så här. De har inget att göra. Det är onödigt att förstöra andras fordon.

– Man vet aldrig vad de hittar på. De kanske inte tänker på skadorna utan på roligheten för stunden.  

Det som polisen nu befarar är att tyngre kriminella gäng utnyttjar situationen med det uppblossade gatuvåldet i Göteborg eftersom det tar mycket av polisens resurser och polisen vet heller inte riktigt varför det hela startade för just tio dagar sen.

Samtidigt tror Bertil Claesson, kommissarie vid Göteborgspolisen, att liknande oroligheter kan blossa upp på andra platser i landet, alltså inte bara i Göteborg och i Rosengård i Malmö där det också varit liknande oroligheter.

– Jag tror att vi får vänja oss vid att vi kommer att få se den här typen av yttringar, inte bara i Göteborg, utan i flera andra städer,  säger Bertil Claesson. Det finns nog många som känner sig utanför och känner att det här är ett sätt att reagera på och markera sig. Det finns säkert kriminella element i det här som ser en möjlighet att tjäna på det här. Om nu Polisen får ägna stora resurser med att hjälpa räddningstjänsten fram på larm och att åka på bränder och sådant, ja då har man ett utrymme att göra andra saker.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".