Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hett sydamerikanskt möte i Bariloche

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 05.19
Llao Llao hotel i San Carlos de Bariloche, Argentina, där toppmötet ska hållas. Foto: Eduardo Di Baia / Scanpix.

När de tolv medlemsstaterna i Unasur, de sydamerikanska nationernas förbund, möts i den argentinska staden Bariloche idag så är luften fylld av misstro. I centrum för debatten står Colombias beslut att låta USA utnyttja sju av dess militärbaser, något som Venezuelas Hugo Chavez har liknat vid en krigsförklaring.

Det minst sagt hätska meningsutbytet, främst mellan Colombia och Venezuela, som föregått Unasurs möte i Bariloche eskalerade ytterligare ett snäpp igår.

Då publicerade Venezuelas Hugo Chavez en annons i den argentinska dagstidningen Pagina 12 där han hävdar att imperiet, det vill säga USA, har inlett en kontraoffensiv som syftar till att krossa den latinamerikanska integrationsprocessen i stort och fram för allt Unasur.

Kontraoffensiven inleddes, enligt Chavez, med kuppen i Honduras för drygt två månader sen men upprättandet av sju amerikanska militärbaser i Colombia innebär att hela Latinamerikas oberoende nu är hotat, menar han.

Hugo Chavez analys delas knappast av majoriteten av de sydamerikanska presidenterna som fortfarande uppfattar Barack Obama mer som ett hopp än som ett hot.

Många känner också oro. USA:s trupper har ingen särskild hedervärd historia i Latinamerika och syftet med mötet i Bariloche är just att ge Colombias president Alvaro Uribe tillfälle att förklara vad det nya avtalet med USA egentligen innebär.

Enligt Colombia rör det sig inte om uppbygget av några nya amerikanska baser utan helt enkelt om att USA får tillstånd att under tio år utnyttja delar av sju existerande baser som ska fortsätta att stå under colombianskt befäl.

Antalet amerikanska soldater kommer heller inte att vara särskilt många fler än de som redan finns i Colombia och vilkas uppgift är att delta i spaningsarbetet mot narkotikamaffian och vänstergerillan.

Från Colombias sida har det också kommit signaler om att man inte enbart tänker inta en defensiv roll i Bariloche utan kräva att debatten ska gälla militärt samarbete och militär upprustning på hela kontinenten.

Inte minst kommer Venezuela att pekas ut för sin militära upprustning och sina militära samarbetsavtal med Kuba, Ryssland och Iran, avtal om vilka det inte förekommit någon som helst debatt och som hållits helt hemliga av regeringen.

Det finns många hemligheter i Sydamerika och att de slits ut i ljuset är kanske bara sunt men i Bariloche är luften het och det är långt ifrån säkert att Unasur ska klara sig helskinnad ur denna, sin första riktigt allvarliga utmaning under sin tvååriga existens.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".