Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

JK ska granska nedlagd Jas-utredning

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 12.45
Uppgifter om att en ensam polis arbetat med utredningen fick Svenska Freds att anmäla Rikspolisstyrelsen till JK. Foto: Patrick Trädgårdh/Scanpix.

Justitiekanslern, JK, kommer att granska om polisen snålade med resurser i utredningen om misstänkta mutor i samband med försäljningen av Jas Gripen.

Tomas Hedstrand är föredragande hos JK och säger så här om varför frågan ska granskas.

– Det är dels det påstående från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen om att det var bristande resurser som ledde till att den så kallade Jas-utredningen fick läggas ned. Dels påståenden från åklagaren Christer van der Kwast om att han inte fick tillräckliga resurser från polisen under den här utredningen och även under andra utredningar rörande misstankar om internationell korruption, säger Tomas Hedstrand.

Det var i juni som åklagare Christer van der Kwast på Riksenheten mot korruption meddelade att han la ner utredningen kring misstänkta mutor i samband med Jas-affärer i Tjeckien, Ungern och Sydafrika.

Visserligen har det betalats stora dolda summor, men det gick inte att styrka något uppsåt från Saab, fastslog van der Kwast.

I samband med det kom uppgifter om att en ensam polisutredare arbetat med utredningen, och Sverige fick kritik av industriländernas samarbetsorgan OECD som menade att Sverige satsade för lite i korruptionsutredningar.

Det fick Svenska Freds att anmäla Rikspolisstyrelsen till JK, som nu alltså valt att granska saken.

Det välkomnas av överåklagare Gunnar Stetler som efterträtt Christer van der Kwast som chef på riksenheten mot korruption.

– Är utredningsresurserna för viktiga ärenden ifrågasatta så är det lika bra att en utomstående organisation tittar på det här och ser vad som är rimligt och om det behövs mer resurser. Det här är en viktig fråga för Sveriges trovärdighet. När det gäller frågor om mutor så är det viktigt att det hanteras på rätt sätt, säger Gunnar Stetler.

Också Svenska Freds som står bakom anmälan tycker att det är viktigt att saken blir klarlagd.

– Speciellt med tanke på att det här är ett industriprojekt där svenska staten har investerat mer än 100 miljarder kronor. Skattebetalarna har rätt att veta om det har förekommit oegentligheter, säger Anna EK.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".