Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strokerisk kan minska med ny medicin

Publicerat söndag 30 augusti 2009 kl 09.00

Risken att få stroke kan minska till hälften för omkring 100 000 svenskar som har förmaksflimmer i hjärtat. Det visar en ny studie som i dag presenteras vid den stora europeiska hjärtkongressen i Barcelona.

– Jag tror att den absolut största fördelen med det nya läkemedlet är kombinationen av bättre effektivitet, färre stroke, mindre risk för blödning och den mycket enklare behandlingen. Så just hela den här samlade nyttan är nog det som gör att många kommer att föredra den här läkemedelstypen i stället för den gamla, säger Lars Wallentin som har lett studien. Han är professor i hjärtsjukdomar vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Människor som har rytmrubbningar i hjärtat löper betydligt större risk för stroke än andra.

Den traditionella behandlingen är medlet warfarin, som också kallas waran, men det har stora nackdelar, till exempel ökad risk för hjärnblödningar. Patienterna måste dessutom kontrolleras med täta mellanrum.

Det nya medlet, dabigatran, har inte de här effekterna och inga andra allvarliga biverkningar har upptäckts i studien. Det är 18 000 patienter som fått pröva den nya medicinen.

– Jag har haft besvär med mitt hjärta, med lite förmaksflimmer, och när man får det måste man äta blodförtunnande medel, säger Ulla Kjellberg, en av dem som har prövat läkemedlet.

Vad har du för erfarenheter av det nya medlet?

– Egentligen är det bara goda erfarenheter. Med waran, som jag inte åt så värst länge, fick jag gå ganska ofta för att kontrollera hur blodets sammansättning såg ut. De första veckorna fick jag tå ett par gånger till sjukhuset för att ta de här proverna. Sedan glesade det ut lite så det blev väl en gång i veckan.

Hur länge har du ätit det nya medlet nu?

– Jag har ätit det sedan i januari 2008 och det har varit bara positivt, med en liten reservation. Den första våren tyckte jag nog att jag fick ont i magen, som om jag fick magkatarr. Sedan gick det över och jag har inte mått dåligt alls av det här preparatet, säger Ulla Kjellberg.

Om de nya resultaten står sig i kommande studier kan det på sikt ersätta den traditionella behandlingen och det får i så fall också hälsoekonomiska effekter. Lars Wallentin räknar med att man till en början kommer att kunna undvika minst 300 strokefall varje år, vilket inte bara sparar lidande utan också stora vårdkostnader. Och Ulla Kjellberg vill gärna fortsätta med sin nya medicin.

– Ja, det vill jag. Jag tycker att det känns svårt att tänka att jag skulle gå tillbaka till waran, med ideliga kontroller. Numera är det inte kontroll på den här medicinen mer än att det kanske kommer att bli en eller två gånger om året, på sikt i alla fall, säger Ulla Kjellberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".