Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården het fråga på Moderatstämma

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 16.53
Kallade det här året för det viktigaste i Moderaternas historia.

Uppdaterad: 22:00
Moderatstämman i Västerås har diskuterat sjukvården i dag och det hettade till när några delegater pläderade för att gå längre än partiledningen vill. Några envisa debattörer tyckte att moderaterna ska driva sitt gamla krav att avskaffa landstingen, men fick inget stöd.

Ett annat förslag om att patienten ska kunna bestämma själv över sin sjukförsäkringspremie sa partiledningen nej till och det upprörde flera talare, till exempel Axel Schröder.

– Vi talar om individen och vi talar om frihet och så kommer det en motion som just tar upp det här att individen själv ska kunna förfoga över resurserna och kunna välja fritt och så blir det avslag på det mesta. Är det bara jag som tycker att det är väldigt tvetydigt vad partistyrelsen egentligen vill?

Moderaternas sjukvårdsprogram med målet att alla ska ha rätt till likvärdig vård i hela landet och inte behöva vänta så länge som i dag är en framtidsvision och en del av den moderata förnyelsen, enligt partisekreteraren Per Schlingmann, som peppade stämman inför nästa val.

– För att lyckas så måste ett förnyelsearbete vara på riktigt, sade han.

Per Schlingmann räknar med att det blir jämnt i valet 2010, påminde om att oppositionen leder i opinionen, och talade om det kommande året som det viktigaste i Moderaternas historia.

– Vi ska återupprepa ett historiskt framgångsval och vi ska se till att den period av reformer som präglat Sverige också ska fortsätta.

Moderaterna har siktet inställt på tiden efter nästa val och partisekreteraren tror att den borgerliga alliansens trovärdighet inför framtiden är väl så viktig som väljarnas värdering av hur regeringen har lyckats hittills.

Att ett av de viktigaste målen inte kommer att nås, det om minskad arbetslöshet, tror Per Schlingmann att väljarna förstår.

– Väldigt många förstår att det inte är regeringen som bär ansvar för finanskrisen. Men vi bär ansvar för att göra det vi kan för att minska de negativa effekterna och se till att arbetslösheten inte växer sig fast, sade Per Schlingmann.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".