Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vag tidsplan försvårar inför vaccinering

Publicerat lördag 29 augusti 2009 kl 16.09
Ännu avlägsen situation.

Godkännandet av vaccinet för svininfluensan väntas dröja lite längre än man tidigare räknade med, har Socialstyrelsen meddelat. Osäkerheten om när vaccineringen kan komma igång orsakar problem i landstingens planering.

– Det är ju en komplicerande faktor i det här fallet att man inte vet exakt när saker och ting kommer. Vi lägger ju då en plan. Då kallar vi så att säga veckorna "ett, två" och så vidare och så får man ju skjuta på detta utifrån när det blir godkänt. Men vi ser inga jätteproblem med det. Vi har varit beredda på det från början, att vi inte ska veta exakt när saker och ting kommer och exakt hur många doser som kommer, säger Rolf Ohrlander, som är Region Skånes chef för förvaltningen för ambulanssjukvård, katastrof och beredskap.

I Region Skåne har alltså tagit fram en vaccinationsplan som inte är beroende av ett specifikt datum, utan som mer kan liknas vid ett "attgöra-schema" som fasas in så fort vaccinet blir tillgängligt.

Peter Rönnerfalk är chefsläkare på Stockholms landstingsförvaltning. Han säger att på grund av osäkerheten kring när vaccineringen kan komma igång så har man där valt att inte boka upp särskilda lokaler för vaccinering.

– Lokaler etcetera ska inte vara beroende av distributionen. Vår planering är att vi dels kommer att ha posten som distributör och vi kommer nu att starta registreringen av alla vaccinatörer. Där kommer vaccinatörerna att ange hur många och vilka riskgrupper man anser sig kunna hantera.

Den stora utmaningen är enligt Peter Rönnerfalk de första veckorna, innan man har fått rutin på distributionen och stämningen är orolig och trycket från allmänheten att få vaccin är högt. Särskilt eftersom landstingen inte vet exakt hur många doser som kommer med första leveransen och om de kommer att räcka till de prioriterade grupperna.

– Räknar jag samman dem i Stockholm, mycket grovt, då tänker jag på de medicinska riskgrupperna gravida, hälso- och sjukvårdspersonal och andra samhällsbärande grupper, då kanske vi hamnar någonstans mellan 200 000 och 300 000 individer. Det är klart att vi då naturligtvis skulle ha det absolut enklast om vi kunde få den här från början tänkta leveransen mellan 2-300 000 första veckan. Då skulle vi ha chans att under två-tre veckor i alla fall få en väldigt bra distribution till riskgrupperna, säger Peter Rönnerfalk.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".