Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livlig las-debatt på Moderatstämman

Publicerat lördag 29 augusti 2009 kl 17.03
Las försvarades av Littorin.

Anställningstryggheten har varit föremål för en lång debatt på Moderaternas stämma i Västerås i dag. En lång rad partimedlemmar och särskilt de unga krävde en lagändring eller att las slopas helt. Men beslutet blev att hålla fast vid att las inte behöver förändras.

– Det bör över huvud taget inte vara statens uppgift att avgöra vilka arbetstagare som en företagare ska ha som anställda. Men framför allt, det är kompetens - och inte ålder - som bör premieras, sa Anna Alriksson.

– Om det finns ett problem måste man åtgärda problemet. Oavsett hur stort eller litet det är så är det alltid ett steg i rätt riktning.

– Att äldre generationer använder lagen för att ge sig själva trygghet på de ungas bekostnad är fel.

Anna Alriksson, Jörgen Johansson och Hannes Beckman var bara några av alla dem som tycker att lagen om anställningsskydd är ett hinder för unga att komma in på arbetsmarknaden - ett hinder som borde tas bort.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin höll inte med. Lagen behöver inte ändras, sa han.

– Det vi nu pratar om är företag som säger upp, det är företag som varslar. Det blir ju inte färre varsel, eller för den delen fler jobb, genom att man pekar ut en annan grupp som ska få gå i stället. Och problemet, som jag ser det, är att om man gör den förändring som man ibland hör i debatten, då blir de de som får gå som har en ännu svagare förankring på arbetsmarknaden, sa Littorin.

Anti Afsan påminde om att det finns oseriösa arbetsgivare och att las kan vara ett skydd för den anställde och fick svar på tal av Johan Svanberg.

– Ungdom är ju ett problem som går över med åren. Om det är förenat med problemen att få anställning så funderar jag på om det inte är så att ni som tror att ni slåss för er trygghet i dag, är det inte så att ni slåss för er otrygghet i morgon?

– Det kunder inte vara mer fel, för när man reformerar las så får man en flexiblare arbetsmarknad, där tryggheten ligger i lättheten att hitta ett nytt jobb, sa Johan Svanberg.

Gustav Douglas, finansman, tyckte det har ett värde att de som är anställda kan känna sig trygga, men hade också en taktisk synpunkt på att ta bort las.

– Jag tror att trygga människor arbetar bättre. Det blir inte ett skit bättre om vi tar bort det, men vi kommer att ta bort oss själva ur regeringsmakten om vi rör den, sa Douglas.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".