Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige/Namibia

Deltog i SVT-serie - fick betalt i majsmjöl

Publicerat söndag 30 augusti 2009 kl 09.42
I Den stora resan visas bland annat hur en svensk familj lever hos himbafolket i norra Namibia. Foto: Eyeworks Sweden/SVT.

I Namibia får SVT skarp kritik för inspelningen av sin stora underhållningssatsning i höst, dokusåpan "Den stora resan". I serien får tre svenska familjer leva det som SVT kallar "extremt primitivt stamliv" hos olika minoritetsgrupper i världen, bland dem folkgruppen himba i Namibia.

Produktionsbolaget som gjort inspelningen har brutit mot landets regelverk för filminspelningar.

Deltagarna från folkgruppen himba har utnyttjats och betalats med majsmjöl och småsummor för att vara med i programmet, säger Zeka Alberto, jurist på människorättsorganisation Legal Assistance Center, som bevakar minoritetsgruppernas rättigheter i Namibia.

Zeka Alberto läser innantill i filmtillståndet, där det står att man måste ha särskilt tillstånd för att filma minoritetsgrupper.

Zeka Alberto visar upp den typ av filmtillstånd som produktionsbolaget Eyeworks fick inför inspelningen av SVT:s serie "Den stora resan".

På det står det tydligt att det krävs ett särskilt tillstånd för den som ska spela in filmer med utsatta minoritetsgrupper som himbas och san.

Tillståndet ska ges av organisationen Legal Assistance Center (LAC) för att de ska kunna upplysa deltagarna om deras rättigheter och ge möjlighet till bättre ersättning.

Men trots att Eyeworks hade fått veta att det krävdes ett sådant tillstånd, så påbörjade man inspelningen utan det.

– De kringgick oss och regelverket för att kunna börja filma utan att betala ordentligt, säger Zeka Alberto.

Produktionsbolaget skrev istället ett eget avtal med byn där man skulle spela in. En by där de flesta vare sig kan läsa eller skriva. Betalningen till deltagarna skedde i form av majsmjöl, andra matvaror och småsummor, ungefär 45 svenska kronor per dag och person.

Ett helt oacceptabelt och ogiltigt avtal, säger Zeka Alberto, inte minst eftersom familjerna inte kände till sina rättigheter och inte visste vad som egentligen var en rimlig ersättning.

Enligt Zeka Alberto, som själv har himbabakgrund, så är det här ett exempel på ren exploatering.

Man ser på människor som primitiva, säger han, de som inte vet sina rättigheter kan man komma undan med att utnyttja.

Magnus Bellander
utrikesdesk.eko@sr.se

Den stora resan

Serie i åtta delar där tre svenska familjer under några veckor lever med tre naturfolk i deras vardag i norra Namibia, i söderhavsriket Vanuatu och på den indonesiska ön Siberut. Serien har gjorts av produktionsbolaget Eyeworks Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".