Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredrik Reinfeldt: Det blir ett tufft val

Publicerat söndag 30 augusti 2009 kl 12.49

Moderatstämman avslutades i dag i Västerås. Partiledaren Fredrik Reinfeldt betonade vikten av fortsatt samarbete med de övriga tre borgerliga partierna inför nästa års val.

– Det blir ett tufft val, kanske det tuffaste val vi har fått uppleva. Vi ska försöka bli omvalda att få fortsätta bära ansvaret för Sverige, sa Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt betonade vikten av att väljarna uppfattar politiken som trovärdig. Men frågan är vilken trovärdighet som visats upp här på stämman i Västerås i flera viktiga frågor.

När det gäller lagen om anställningsskydd, las, ville många moderater slopa las, men partiledningen lyckades efter en intensiv debatt i går få igenom att las ska var kvar.

När det gäller de borgerliga partiernas överenskommelse om kärnkraften gick Moderatstämman emot och vill tillåta mer än tio reaktorer.

– Vår energiöverenskommelse gäller. Så länge jag kan överblicka så är den svaret. Den möjliggör när vi uppnår teknisk och ekonomisk livslängd hos våra nuvarande tio aggregat för att ersätta dem. Det är det svar som saknades i svensk energipolitik, säger Fredrik Reinfeldt.

Du känner dig inte tvingad att riva upp den på grund av stämmans beslut?

– Nej, det gör jag inte, säger Fredrik Reinfeldt.

Varför inte?

– Av det enkla skälet att jag måste kunna ha det mandatet att sluta överenskommelser med andra. Även om vi är tydliga med att vi har en utgångspunkt så reagerar vi Sverige tillsammans med tre andra partier. Ytterst ligger det på mig att ibland göra överenskommelser som inte är exakt så som moderata stämmor eller moderata uppfattningar men det återspeglar att vi inte har egen majoritet. Vi har ett stort inflytande men vi har också ett inflytande som vi delar med andra, säger Fredrik Reinfeldt.

Ni vill gärna sänka skatterna men ändå vill ni ha samma höga välfärd, hur går det ihop?

– Det förutsätter att vi når fram med vår arbetslinje att fler får jobb och att vi jobbar under en längre del av våra liv. Då går det att förena höga välfärdsambitioner med något lägre skatteuttag, säger Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".