Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Astra Zeneca hoppas på ny storsäljare

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 12.40

Svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca kan vara på väg att få fram en ny storsäljare. En stor studie visar att bolagets läkemedel Brilinta ökar överlevnaden hos hjärtpatienter, jämfört med konkurrerande läkemedel.

Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca i Sverige, ser positivt på resultaten.

– Det blir ett väldigt värdefullt tillskott mot en vanlig dödorsak i världen, som orsakar mycket problem. Brilintastudien har visat att Brilinta minskar dödligheten med 16 procent jämfört med det befintliga läkemedlet på marknaden.

Hur säkra är ni på att de nuvarande studieresultaten räcker för att få Brilinta godkänt för försäljning?

– Det kan man aldrig vara helt säker på, men det är en väldigt stor studie som genomförts i 43 länder och vi är positiva till att de här resultaten ska vara viktiga även i registreringsansökandena.

Under flera år har Astra Zeneca misslyckats med att få fram nya läkemedel ur sin forskningsorganisation, trots att bolaget forskar och utvecklar nya läkemedel för tiotals miljarder kronor varje år. På grund av dessa misslyckanden har bolaget tvingats skära i sin personal - inte minst i Sverige. Men förhoppningsvis skulle ett godkännade för Brilinta kunna vända den utvecklingen.

Det läkemedel som Astra Zeneca har jämfört Brilinta med i sin studie heter Plavix och är världens just nu största läkemedel räknat i omsättning. Astra Zeneca anser att Brilanta ökar överlevnaden hos kranskärlspatienter jämfört med Plavix, utan att ge några allvarliga biverkningar. Men innan läkemedlet kan börja säljas måste läkemedelsverken i USA och Europa godkänna produkten och det har blivit ett allt smalare nålsöga att passera för läkemedelsindustrin under senare år.

Brilinta kommer från den del av Astra Zeneca som tidigare var Astra och ett godkännande skulle stärka bolagets svenska forskning, särskilt den som bedrivs i Mölndal. Eventuellt skulle ett godkännande även skapa arbetstillfällen i tillverkningen i Sverige.

– Vi har stor tillverkning i Sverige och det är klart att ett sådant här nytt värdefullt läkemedel ökarna chanserna för att det ska bli ökad produktion också i Sverige, säger Astra Zenecas presschef Ann-Leena Mikiver.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".