Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Positivt resultat för Carnegie-köpare

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 12.57

Uppdaterad: 16:29
För ett halvår sedan stod det klart att den skandalomsusade investmentbanken Carnegie skulle köpas av riskkapitalbolagen Altor och Bure. I dag kom Bures första delårsrapport efter att affären gick i lås. Enligt vd:n Carl Backman är det för tidigt att säga att Carnegie-köpet var en bra affär men så här långt har det gått bra.

– Sedan i februari så har den finansiella marknaden haft en väldigt kraftigt positiv utveckling och det jag främst vill säga är en positiv är en positiv överraskning är personalen lojalitet och intresse för att stanna kvar och vilja utveckla Carnegie framåt.

Och nu under hösten vill Carnegies nya ägare få än mer lojala arbetstagare, genom att erbjuda de anställda att köpa upp till 25 procent av aktierna i den egna arbetsgivaren.

– Vi ser det som ett viktigt instrument för att vidareutveckla våra innehav och ta ner risken i våra innehav. Det är viktigt att behålla personal och att få dem att gå i samma riktning som vi vill. Det tror vi harmoniseras genom ett delägande.

Bure och Altor köpte under våren Carnegie av statliga Riksgälden, som i sin tur hade tagit över ägandet i banken i samband med krisen som ledde till att Carnegies banktillstånd drogs in i november i fjol.

Det gamla Carnegie före krisen var känt för ett ganska frikostigt bonussystem, där de anställda fick dela på ungefär hälften av bankens vinst. Och även om det inte är klart hur systemet kommer se ut kommer bonusarna att finnas kvar på Carnegie även under de nya ägarna.

– Framledes kommer det att kommer det fortsätta att finnas bonussystem. Det är en viktig ingrediens i den här branschen och då är det viktigt att vi får ha de bästa anställda hos oss, så att vi kan utveckla det här bolaget framåt.

Bure ser sig som stor delägare i Carnegie för minst tio år framåt, och med tanke på att investmentbankens fall i fjol berodde på alltför stort risktagande så menar Carl Backman att Carnegie både nu och i framtiden ska vara en mer försiktig investmentbank.

– I själva affären så har man skalat ner den kreditgivning som finns inom Equity finance och dessutom har man minskat den egna handeln rejält sedan vi tillträdde.

Så ett mindre riskbenäget Carnegie är ett Carnegie som ni vill ha?

– Ett mindre riskbenäget Carnegie, absolut.

Och hur ser ni på möjligheten att det kanske blir lite lägre avkastning på det sättet?

– Med bakgrund mot att vi vill ha en lägre risk så är vi villiga att ta ett något lägre resultat i förmån för att ha en lägre risk i verksamheten.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".