Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ersättning rimlig enligt produktionsbolag

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 14.39
I Den stora resan visas bland annat hur en svensk familj lever hos himbafolket i norra Namibia. Foto: Eyeworks Sweden/Scanpix.

SVT vill att produktionsbolaget Eyeworks, som gjort serien "Den stora resan", skriver ett avtal med människorättsorganisationen LAC som anser att lokalbefolkningen i Namibia fått för dåligt betalt. Eyeworks vd medger att fel har begåtts men tycker inte att ersättningen varit för liten. 

Det är himbafolket i norra Namibia som varit med i serien och låtit en svensk familj leva hos sig, men de menar nu att de inte fått något riktigt kontrakt och alldeles för liten ersättning.

– Vi tycker att de ska ha ett skriftligt avtal och det är där det någonstans har gått snett den delen som handlar om ersättningen till himbafolket. Vad vi kräver tillbaka nu av Eyeworks är att de tar kontakt med alla och reglerar det här på bästa sätt. Och involverar LAC också i den här förhandlingen, säger programchefen vid SVT Malmö, Micael Lekberg, som är ansvarig utgivare för serien.

Så de ska skriva nytt avtal i efterhand?

– Jag menar att de ska ha en överenskommelse och att LAC ska vara nöjda och himbafolket ska vara nöjda, säger Micael Lekberg.

På pressvisningen av SVT-serien "Den stora resan" som hölls på Historiska museet i Stockholm i dag var det fortfarande oklart varför produktionsbolaget Eyeworks inte hade ett skriftligt avtal med människorättsorganisationen LAC.

Organisationen företräder lokalbefolkningar i Namibia med syftet att de inte ska komma till skada eller bli utnyttjade. En av lokalbefolkningarna är himbafolket som varit värd för en svensk familj under inspelningen av SVT-serien.

Eyeworks säger att de har fått alla tillstånd att filma, men bara ett muntligt avtal med LAC när det gäller ersättningen till lokalbefolkningen, något som LAC förnekar. Och Anders B Karlsson, vd för Eyeworks medger nu att de gjort fel.

– I efterhand så är det inget bra.

Men Anders B Karlsson tycker ändå inte att himbafolket har fått för lite betalt,

– Nu har de synpunkter på vilken ersättningsnivå vi har, den följer de nivåer som har varit i den här regionen under alla dessa produktioner.

SVT kräver av er att ni ska gå tillbaka och rätta till det här, vad är det som ni ska rätta till?

– Vi måste få kontakt med någon på LAC eller den personen som har uttalat sig och försöka ha en dialog om det är något vi ska rätta till eller bara att vi ska be om ursäkt.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".