Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bemanningsföretag rustar för influensatid

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 05.00

Bemanningsföretagen förbereder sig nu för att kunna bistå med arbetskraft när den så kallade svininfluensan slår till på allvar. De kan komma att spela en stor roll för att hålla igång landets arbetsplatser när många ligger sjuka samtidigt.

Ekot har pratat med fem stora bemanningsföretag och samtliga har sedan en tid tillbaka inlett arbetet för att kunna klara av en ökad efterfrågan av uthyrningspersonal i höst på grund av svininfluensan.  

Ett av dem är Academic Work i Linköping, som nu håller på att förbereda sig för den befarade influensatoppen i höst och har redan anställt ett 30-tal timanställda så kallade assistenter som ska kunna rycka in för att hjälpa till att hitta personal åt företag som drabbas av hög sjukfrånvaro.

– Vi har börjat diskutera med kunderna och kommer att ta fram pooler med personal som kan hoppa in om det är så att behovet ökar, säger Peter Knutsson, kontorschef på Academic Work.

När den så kallade svininfluensan slår till på allvar om några veckor kan det här innebära att många svenskar blir nedbäddade i sjuksängen. Flera arbetsplatser kan därmed drabbas hårt när personal blir sjuk eller måste vara hemma för att vårda sina sjuka barn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap räknar med ett värstascenario på en tvåveckorsperiod där 50 procent av alla svenskar kommer att vara hemma.

Flera bemanningföretag ser möjligheter i det här och har sedan en tid tillbaka börjat förbereda sig för att kunna hyra ut personal till drabbade företag. Och företagen har börjat höra av sig till bemanningsföretagen för att skaffa sig en bild av läget, berättar Anki Ljung som är personalchef på Manpower.

– Både bland våra befintliga kunder och andra företag som gärna vill diskutera och se hur vi gemensamt skulle kunna kunna ha ersättare.

Men trots att bemanningsföretagen med största sannolikhet kommer att ha fullt upp under hösten är det inte säkert att den så kallade svininfluensan kommer att innebära någon ekonomisk vinst. Den kan också innebära kostnader om den egna personalen skulle bli sjuk. Därför är det mycket viktigt att hålla den egna personalen frisk, säger Peter Knutsson på Academic Work.

– Det skulle kunna innebära intäkter för oss. Samtidigt kommer vi också att ha kostnader för att försäkra oss om att täcka upp vår interna personal.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson.tosting@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".