Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avliden svensk hade svininfluensa

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 02.15
Staffan Sylvan, smittskyddsläkare, Ulf Hansson, chefsläkare, Björn Ragnarsson biträdande sjukhuschef och Kåre Bondesson, mikrobiolog, vid presskonferensen. Foto: Scanpix.

Uppdaterad 08:00
I går kväll stod det klart att den 37-årige man i Uppland som hastigt avled i förra veckan var smittad med den så kallade svininfluensan.

– Han insjuknade på söndagen för en dryg vecka sedan och vistades i hemmet med febersymptom, halsont och möjligen lite hosta, och mot slutet av veckan en tilltagande förvirring och avled därefter hastigt, säger smittskyddsläkare i Uppsala län, Staffan Sylvan.

Beskedet från Akademiska sjukhuset i Uppsala kom vid 20-tiden i går kväll. En 37-årig man från Uppland, som avled i fredags, var smittad av svininfluensan H1N1. Men om det enbart var influensan som orsakade dödsfallet kan läkarna ännu inte säga. Obduktionsresultatet kommer att dröja ytterligare några dagar.

Mannen tillhörde någon av de riskgrupper som är mer utsatta för influensasjukdomen. Dit räknas till exempel diabetiker, hjärtsjuka och överviktiga.

Den nu avlidne mannen hade varit sjuk i fem dagar när han i fredags kväll hastigt blev sämre. Ambulans tillkallades, men då var det för sent. 

Att vi nu får se ett svenskt dödsfall i den så kallade svininfluensan ligger i linje med vad experterna  har väntat sig, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

– Det är naturligtvis tråkigt, men inte helt oväntat i det läget vi ligger i den här epidemin nu.

Har sjukdomen blivit mer aggressiv?

– Nej. Jag har räknat på det där och det är ungefär det antal svåra fall som vi bör ha, jämfört med andra länder, när vi haft ungefär så pass många sjuka som vi har, säger Linde.

I förra veckan hade spridningen av den så kallade svininfluensan ökat något, framförallt i storstadsregionerna, enligt Smittskyddsinstitutet. Totalt har Sverige nu 915 bekräftade fall, men det verkliga antalet smittade är långt större. Sedan i somras testas bara de svåra fallen.

Trots att antalet insjuknade ökat, är det ännu inte fråga om den branta stigning av kurvan som man väntar sig när epidemin drar igång för fullt. I nästa vecka räknar Smittskyddsinstitutet med att kunna ge bättre besked om när vi kan vänta oss kulmen på svininfluensan i Sverige.

Mona Hambraeus
mona.hambreus@sr.se

 Samarbete med SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".