Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fler dödsfall är att vänta i influensan"

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 12.30
Maria Larsson beklagade det första svenska dödsfallet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

I dag höll äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Sveriges Kommuner och Landsting en presskonferens med anledning av den så kallade svininfluensan. Enligt Larsson är fler dödsfall att vänta i influensan.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson inledde presskonferensen med att beklaga dödsfallet som inträffade med anledning av influensan.

– Tankarna går till de anhöriga, säger hon.

Maria Larsson säger att många av dem som drabbats av influensan inte får allvarliga komplikationer, men hon konstaterar att fler dödsfall är att vänta.

Larsson säger att Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Sveriges Kommuner och Landsting regelbundet kommer att träffas för att diskutera influensan och hur man ska kunna mildra effekterna av den.

– Från regeringens sida har vi ett arbete som både handlar om att planera på lång sikt, och också om att inköpa vacciner, men också att fördela pengar i samband med budgeten där en extra miljard kronor, som bekant, tillfaller landstingen, säger Larsson.

Larsson säger också att Sverige har ett ansvar för att samordna EU:s arbete med influensafrågorna. Ett extra formellt ministermöte om influensan ska hållas den 12 oktober, enligt Larsson.

Johan Carlson, generaldirektör, Smittskyddsinstitutet, säger att influensan följer det förlopp som man förutspått.

– Sjukdomen har inte ändrat intensitet eller allvarlighetsgrad, den drabbar främst unga vuxna och vi kommer att få se många sjuka individer och enstaka dödsfall, säger han.

Carlsson säger att det är för tidigt för att säga hur snabbt influensan kommer att sprida sig i landet, men att vaccinering fortfarande är nödvänding.

Anders Tegnell, avdelningschef, Socialstyrelsen, tillägger att vaccinet kommer att finnas i Sverige om ett antal veckor och att massvaccineringen kan sätta i gång i mitten av oktober.

– Vaccineringen sker i två faser, den första ger inget större skydd men den andra ger upp till 90 procents skydd vilket är mycket bra för ett influensavaccin, säger Tegnell.

Samhällseffekten av en vaccinering räknas bli stor, främst genom att många av de människor som är extra utsatta för influensan inte kommer att insjukna om massvaccineringen genomförs.

Exakt hur vaccineringen kommer att gå till skiljer sig från landsting till landsting, säger Lennart Gabrielsson, 3:e vice ordförande Sveriges Kommuner och Landsting. Han säger också att landstingen är väl rustade och att de kommer att klara av den ökade arbetspressen som väntas uppstå då vaccinationen finns på plats.

Michael Stengård
michael.stengard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".