Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fel lämna ut bilder från Arbogamålet

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 12.19

Uppdaterad: 15:52
En statlig utredning tycker inte att reglerna om sekretess för bilder i polisens förundersökningar behöver skärpas. Bakgrunden är diskussionerna när obduktionsbilderna av två döda barn lades ut på internet i samband med Arbogarättegången förra året.

- Vi tror att de nuvarande sekretessreglerna räcker. Vår uppfattning är att bilderna hade kunnat hållas hemliga med stöd av den då gällande sekretesslagstiftning och även nuvarande sekretesslagstiftning, säger utredaren Sigurd Heuman.

- Sådana här bilder förekommer i olika sammanhang och såvitt vi har kunnat konstatera så förekommer det ingen spridning på internet av sådana här bilder hittills. Det tyder på att sekretessen iakttas.

Sigurd Heuman tycker inte att reglerna behöver skärpas, utan menar att domstolen gjorde fel som offentliggjorde bilderna i Arbogafallet.

Något vägledande avgörande i Högsta domstolen finns inte, men normalt sett sekretessbelägger domstolarna bilder av döda eller allvarligt skadade människor eftersom de själva och anhöriga skadas om de offentliggörs enligt utredningen.

Om vissa bilder ändå skulle offentliggöras behöver inte domstolen lämna ut dem på cd som i Arbogafallet menar utredaren och då blir det också svårare att lägga upp tydliga kopior på nätet.

Nu ska utredningens förslag skickas på remiss. Frågan är politiskt känslig och justitieminister Beatrice Ask håller öppet för att reglerna ändå kan behöva ändras för att garantera att den här typen av bilder inte publiceras.

- Utredningen pekar också på att det kan finnas behov av förtydligande och det är just den avvägningen som man får pröva. Min grundinställning är dock att vi inte ska ha en situation där väldigt känsliga bilder på skändade ska kunna komma ut i stor cirkulation till allmänheten, säger Beatrice Ask.

 – Reglerna kanske behöver förtydligas, därför att de används olika. Vi har ett mediasamhälle och informationssamhälle idag som gör att det ibland kan bli fel när material kommer ut okontrollerat, säger justitieminister Beatrice Ask.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".